Hlavní obsah

Tři roky opravoval 250 let staré kostelní hodiny, teď je někdo ukradl

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Důchodci Miroslavu Palíškovi se před dvěma roky podařil doslova zázrak. Znovu uvedl do provozu dvě stě padesát let staré hodiny na věži kostela v Michalových Horách na Tachovsku. Jenže pocit radosti u osmašedesátiletého muže teď vystřídal pořádný vztek. Někdo totiž hodinový stroj ze svatostánku ukradl.

Článek

„Tři roky práce. Byl jsem pyšný, že se mi to podařilo bez jakékoli technické dokumentace. Stroj byl sice pohromadě, ale řada součástek tam chyběla nebo byla v dezolátním stavu. Musel jsem to celé rozebrat, vyčistit a s některými novými díly znovu složit,“ říká muž, který je profesí veterinář, ale spravování hodin patří k jeho koníčkům. Renovací prošel také ciferník. Vše dělali místní lidé svépomocí.

Historický hodinový stroj vyrobil v roce 1750 některý z místních uměleckých kovářů. „Na kostele jsou tyhle hodiny odjakživa. Už jsem šel obhlédnout sběrny v okolí, ale ničeho jsem si nevšiml,“ pokračoval Palíška.

Zloději museli být minimálně dva. „Stroj, který má rozměry metr krát tři čtvrtě metru, spustili po provaze dolů. Dolů po schodech ve věži by ho nepronesli. Jednak by se s ním na schodišti nevytočili, anebo by se propadli skrz ztrouchnivělé dřevěné schody,“ doplnil Palíškův syn, který otci s rozběhnutím stroje pomáhal.

Zřejmě krádež na objednávku

Ke krádeži došlo někdy mezi 30. červencem a 14. zářím. „Pachatel vnikl do kostela násilím. Vypáčil visací zámek, který zajišťoval hlavní vchod do objektu. Následně odcizil historický stroj kostelních hodin. Škoda nebyla dosud vyčíslena,“ uvedla Dagmar Jiroušková z tachovského policejního ředitelství. Podle ní policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Podle místních šlo zřejmě o krádež na objednávku. Lapka se zajímal pouze o soustrojí a další součástky jako kamenné závaží nebo kyvadlo nechal na místě. Lidé si myslí, že stroj už je v sousedním Německu.

Na krádež se přišlo náhodou, když při bouřce udeřil blesk do věže a místní farář šel zkontrolovat, zda nedošlo k nějakým škodám. Hodiny totiž čas neukazují, natahují se jen při výjimečných příležitostech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám