Hlavní obsah

Policie odložila případ požáru Petrovy boudy

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Požár, který v noci na prvního srpna zničil krkonošskou Petrovu boudu, zatím nezná viníka. Vyšetřovatelé nedokázali zjistit, kdo komplex třech objektů na horském hřebeni zapálil, a případ odložili. Výsledky vyšetřovaní hasičů a policistů nepřinesly viníka neslavného konce dvě stě let staré boudy zapsané v roce 1999 do seznamu kulturních památek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turisté obhlížejí trosky boudy.

Článek

„Kriminalisté případ vyšetřovali pro podezření z trestného činu poškození cizí věci. Nicméně se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by vedly k zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě,“ řekla mluvčí policie v Trutnově Věra Krejčová.

Policie zatím odmítá zveřejnit výsledky odborných expertíz, přestože ty podle informací Práva naznačují žhářství. „Výsledky nelze zveřejnit, abychom nemařili případné budoucí vyšetřování,“ vysvětlila Krejčová.

Zkázu Petrovy boudy policisté vyčíslili na půldruhého miliónu korun. „Případnému žháři hrozí až tři roky vězení,“ doplnila Krejčová. Majitel Petrovky, společnost Snowy Chalet podnikatele Vladimíra Kováře, která nechala poslední tři roky uzavřenou boudu totálně zchátrat, zájem na účelové likvidaci památkově chráněného objektu od začátku rezolutně popírá.

„Mrzí nás, že viník nebyl zjištěn, což by jednou provždy vyvrátilo všechny spekulace o naší naznačované účasti na požáru Petrovky. Žádné trestní oznámení na ty, kdo nás z toho nepřímo obviňovali, nechystáme,“ prohlásil jednatel firmy Snowy Chalet, založené pouze pro koupi a správu Petrovy boudy, Karel Janda. Zbytky Petrovy boudy zůstaly v seznamu kulturních památek. Památkáři požadují postavit na spáleništi věrnou repliku z některého vývojového období boudy.

„Žádná jiná krkonošská bouda nebyla natolik originální. Chceme tím vytvořit i precedens, aby si majitelé kulturních památek nemysleli, že s nimi mohou nakládat, jak se jim zlíbí,“ podotkl náměstek ředitele územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský požadující postih majitele shořelé boudy. „Vlastník Petrovky by měl být hnán k zodpovědnosti minimálně za ledabylé zabezpečení boudy, což ale není záležitost památkářů,“ podotkl Balský.

Ruiny Petrovy boudy musejí z krkonošského hřebene zmizet do letošní zimy. Potom přijde na řadu statik, který po dohodě s památkáři posoudí, jaké části zdiva bude možné zachovat pro možnou repliku. Majiteli Petrovky se před zničujícím požárem podařilo zachránit polovinu ze zhruba čtyřicítky historicky cenných předmětů. Řadu památek si ovšem odnesli zloději a další nenávratně pohltily plameny.

Reklama

Výběr článků

Načítám