Hlavní obsah

V Plzni soudí bývalého šéfa inspekce za miliónový podvod

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý šéf západočeského pracoviště Inspekce ministra vnitra Miroslav Šoulej si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je sedět na lavici obžalovaných, kam v minulosti sám dostal řadu zločinců v uniformách. Společně s dalšími dvěma muži měli podle státní zástupkyně podvodem připravit ruskou podnikatelku o milióny korun. Případ začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Plzni.

Článek

Vše se točí kolem prodeje nemovitosti v Karlových Varech. Zámožná Ruska měla zájem o koupi domu patřící firmě T.A.A company, kterou zastupoval jeden z obžalovaných, Kazach Amažol Naratauov. Prodej měl být uskutečněn přes realitní kancelář Fenix reality, jejíž jednatelé jsou Šoulej a třetí z obviněných Karel Janda.

Od cizinky si nechali zaplatit rezervační poplatky ve výši 20 miliónů korun. Když si cizinka později obchod rozmyslela a odstoupila od kupní smlouvy, vrátili jí pouze část peněz. Dům pak firma prodala jinému zájemci. Podvedená Ruska proto podala trestní oznámení.

„Obžalovaní vypracovali plán, jehož cílem bylo vylákat od poškozené rezervační poplatky a už je nevrátit,“ uvedla státní zástupkyně Irena Kondrová. Objekt nabídli Anně Kurepinové za částku 55 miliónů korun. Ta měla být uhrazena prostřednictvím tří smluv o rezervaci v částce 20 miliónů korun a následně kupní smlouvou na zbývající částku 35 miliónů Kč. V rezervačních smlouvách ale nebylo uvedeno bankovní konto společnosti T.A.A., ale soukromý účet manželů Šoulejových a družky Naratauova.

„Přitom z obsahu dodatku uzavřeného k těmto rezervačním smlouvám jasně vyplývá, že složené rezervační poplatky slouží jako jistina pro společnost T.A.A. a budou na její účet v den splatnosti převedeny,“ řekla Kondrová.

Narautov se prohlásil za nevinného

„Považuji se za nevinného. Šoulej mi řekl, že nemovitost prodáme za 35 miliónů korun, ale ve skutečnosti se ji chystal prodat za 55 miliónů. Těch 20 miliónů si chtěl nechat pro sebe,“ prohlásil Kazach.

Ten podle svých slov považoval Šouleje za svého kamaráda. „Znám ho více než deset let. Získal důvěru mojí rodiny. Hostili jsme ho na své náklady v Kazachstánu, anebo jsem vozil jeho rodinu do Španělska na dovolenou. Když odešel od policie, nabídl jsem mu, že může pro mě pracovat. Platil jsem ho za různé právní rady,“ pokračoval cizinec.

Jak dále řekl, první peníze od kupce mu Šoulej poslal na účet jeho družky. „Když jsem se ho na to ptal, reagoval tak, že zná české zákony a že to nemá na nic vliv. Neupozornil mě ale na to, že tyto peníze bych neměl utrácet. Já je začal využívat pro další stavby a opravy nemovitostí,“ sdělil dále Kazach.

Později dostal poštou oznámení od ruské společnosti, že musí vrátit 10 miliónů, protože společnost odstoupila od smlouvy. „Volal jsem Šoulejovi, co to má znamenat. On mi ale pokládal telefon. Cítil jsem, že něco není v pořádku. Šel jsem k advokátovi a pověřil ho, aby kontaktoval poškozenou a vypracoval smlouvu o vrácení peněz. K tomu nedošlo, byl jsem zadržen policií,“ prohlásil Naratauov.

Šoulej rovněž vinu popírá

Také Šoulej u soudu prohlásil, že se cítí nevinen. „Od pana Naratauova jsem dostal plnou moc k prodeji předmětného objektu. Dohodli jsme si cenu 55 miliónů. Zájem projevila klientka z Ruska. Pan Naratauov s tím souhlasil, ale požadoval, aby v kupní ceně byla uvedena částka 35 miliónu korun,“ vypověděl Šoulej s tím, že zbývajících 20 miliónů korun mělo být uhrazeno formou rezervačních poplatků.

„Já jsem si nechal na svůj účet poslat pět miliónů na pokrytí nákladu z prodeje, daně z příjmu a převodu nemovitosti. Dalších 15 miliónů mělo být posláno na účet prodávající firmy T.A.A. Tento účet mi řekl pan Naratauov a já ho uvedl do rezervačních smluv,“ pokračoval Šoulej.

Poté, co Ruska oznámila, že od kupní smlouvy odstupuje, Naratauov podle Šouleje na to odmítl přistoupit a bránil se rezervační poplatek vrátit. „Já jsem peníze ruské klientce vrátil, vyjma částky 1,3 miliónu, která byla součástí smlouvy o narovnání za neuskutečněný prodej,“ uzavřel Šoulej.

Šoulej odešel z funkce v roce 2006, po kritice za vyšetřování policejního zásahu proti účastníkům CzechTeku 2005 v Mlýnci na Tachovsku. Krátce na to vstoupil i do politiky. V komunálních volbách v témže roce kandidoval za stranu Nezávislých demokratů do karlovarského zastupitelstva.

V minulosti Šoulejovi odebral Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) prověrku kvůli údajnému poznatku tajných služeb, že se zapletl s lidmi napojenými na ruské špióny. Později mu ale toto osvědčení nutné pro seznamování se s utajovanými skutečnostmi zase vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám