Hlavní obsah

Požár ohrozil centrum Jindřichova Hradce, hasiči měli naštěstí zrovna soutěž

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec
Aktualizováno

Krátce po 18. hodině propukl velký požár v centru Jindřichova Hradce. Podle informací mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů vzplál objekt starého pivovaru a v plamenech se ocitlo i několik dalších střech. Na místo dorazily jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se naštěstí zrovna účastnili hasičské soutěže, a tak byli v pohotovosti.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Hasičům se při požáru pivovaru podařilo zabránit větším škodám v centru Jindřichova Hradce.

Článek

Pivovar je zařazen mezi národní kulturní památky. Kvůli očekávané rekonstrukci nebyl v poslední době využíván.

Podle informací Práva na místě zasahovalo kolem padesáti hasičů, většinou profesionálních. Hašení jindřichohradeckého pivovaru komplikoval fakt, že se v objektu již propadla střecha a spadl už i komín.

Hasiči se soustředili také na záchranu okolních budov, například přilehlé barokní stavby a muzea, jež jsou rovněž památkově chráněny.

Kolem půl osmé se podařilo padesátce hasičů dostat požár pod kontrolu. "Měli jsme v podstatě štěstí v neštěstí, protože dnes se konal další ročník hasičské soutěže o Pohár Vysočiny, a měli jsme proto k dispozici dvakrát tolik mužů, než je normálně v pohotovostní službě," řekl Právu ředitel územního odboru HZS Jihočeského kraje Jan Všetečka.

Zákrok hasičů chválil starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. "Patří jim dík za to, že se podařilo zachránit nejen před několika lety opravený barokní mlýn v těsném sousedství pivovaru, ale i muzeum gobelínů, které jsme ještě neotevřeli a chceme je veřejnosti zpřístupnit letos v listopadu."

Reklama

Výběr článků

Načítám