Hlavní obsah

V účetnictví ostrovského gymnázia chybí víc než půl miliónu korun

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Více než půl miliónu korun chybí účetně i fyzicky v hospodaření Gymnázia v Ostrově na Karlovarsku. S dalším bezmála miliónem korun v účetnictví škola nakládala v rozporu s rozpočtovými pravidly. Přišla na to kontrola Krajského úřadu v Karlových Varech. Radní se proto rozhodli odvolat k polovině listopadu ředitele školy Milana Martinka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Karlovarský kraj podal na základě zjištěných skutečností trestní oznámení na neznámého pachatele působícího na ostrovském gymnáziu pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry, zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedl karlovarský krajský radní pro školství Vratislav Emler (nez.), podle kterého pracovníci krajského úřadu objevili řadu nesrovnalostí v účetnictví školy.

„Například z fondu kulturních a sociálních potřeb školy bylo převedeno na neznámé účty 107 tisíc korun,“ uvedl Emler. „Dalších 130 tisíc korun bylo neoprávněně vyplaceno jako poukázky do lékárny,“ pokračoval krajský radní, podle kterého bude Martinek odvolán až v polovině listopadu po ukončení výběrového řízení na nového ředitele školy.

„Myslíme si, že se ředitel na úkor školy neobohatil,“ komentoval hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD).

Martínek neučinil opatření

„V oblasti řízení pedagogického procesu je ředitel Martinek odborníkem a v tomto ohledu se mu nedá nic vytknout. Ekonomickou část své práce bohužel nezvládl,“ dodal Emler, podle kterého ale vedení kraje Martinka už v minulosti upozorňovalo na nedostatečné personální zabezpečení účetní, ekonomické, mzdové a personální agendy školy pouze jednou zaměstnankyní.

„Dali jsme mu ke zvážení, zda v této oblasti nepřijmout příslušná opatření, což se bohužel nestalo,“ dodal Emler. Ekonomka, která účetnictví školy vedla a stojí zřejmě přímo za nesrovnalostmi, je dlouhodobě nemocná. Právu se nepodařilo ji kontaktovat.

„K pochybením na úseku ekonomiky skutečně došlo,“ připustil Martinek, podle kterého jeho ekonomka dosud působila erudovaně a on neměl signály o tom, že by bylo v účetnictví školy cokoliv v nepořádku.

„Mrzí mne, že jsem neměl možnost účastnit se jednání krajské rady, když věc projednávala. Připravil jsem blok opatření týkající se například kontrolních mechanismů a pracovních náplní,“ uvedl Martínek, který chce na škole zůstat. „Mám kantořinu rád a ve škole jsem odvedl spoustu práce. Mám na ni silnou vazbu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám