Hlavní obsah

Žena měla porodit do záchodu a dítě spálit, u soudu odmítla vypovídat

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Jen několik sekund zřejmě žilo dítě pětatřicetileté Renaty K. z Pardubicka, které se narodilo loni 18. června mezi půl desátou až desátou hodinou večer. Žena totiž porodila tajně do záchodové mísy v koupelně svého známého, u něhož bydlela.

Článek

Jak se uvádí v obžalobě, novorozenec spadl hlavou do výpusti naplněné vodou, kde byl ponechán blíže nezjištěnou dobu bez pomoci.

Žena nyní stanula před Krajským soudem v Hradci Králové, kde se zpovídá ze zvlášť závažného trestného činu vraždy. Když totiž obžalovaná dítě ze záchodové mísy vytáhla, nejevilo už známky života. Zabalila je proto do svého oblečení a ukryla do úložného prostoru postele. Po dvou dnech tělíčko tajně spálila v krbu přítelovy chaty na Náchodsku a zbylé ostatky a popel zahrabala do kompostu na zahradě.

Hlavní líčení s obžalovanou začalo v pondělí, žena však hned v úvodu odmítla vypovídat a požádala, aby se soud konal bez její přítomnosti. „Má klientka popírá trestnou činnost uvedenou v obžalobě. Porod nepopíráme, dítě se se však narodilo už mrtvé,“ uvedla novinářům obhájkyně Tereza Jelínková.

Kradla v obchodech

Na nesrovnalosti s porodem se přišlo v důsledku další trestné činnosti obžalované. Ta na jedné straně příteli, u něhož žila, který ale není otcem dítěte, tvrdila, že těhotná není a přibrání na váze odůvodňovala zavodňováním v důsledku onkologického onemocnění.

Na druhé straně využívala svůj těhotenský stav k drobným krádežím. Jak vypověděla svědkyně, minimálně v patnácti případech se dopustila krádeží v různých provozovnách. „Pod záminkou těhotenství poprosila, zda může na toaletu. Zde se poté snažila krást,“ uvedla svědkyně.

Po porodu tvrdila, že je dítě v pořádku, nechtěla je však nikdy ukázat, policie ani nezjistila, že by žena rodila v některém zdravotnickém zařízení, zápis o dítěti nebyl ani na žádné matrice. O osud dítěte se policie zajímala i proto, že mělo být s touto ženou zahájeno trestní řízení pro zanedbávání povinné výživy na její starší děti.

Obžalované hrozí v případě prokázání viny až výjimečný trest. Soud bude pokračovat v úterý, poté bude z důvodu výslechu dalších svědků odročen na pozdější termín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám