Hlavní obsah

Policie nezjistila, kdo vynášel informace v případu Anička

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci odboru policejní vnitřní kontroly pražské policie nezjistili, kdo vynášel na veřejnost informace v případu devítileté Anny Janatkové. Informovala o tom mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Případ ale stále vyšetřuje policejní inspekce. Samotné vyšetřování zločinu bylo ukončeno již dříve.

Článek

„Konkrétní pochybení odbor vnitřní kontroly pražské policie nezjistil, přijali jsme ale řadu opatření, abychom podobným situacím do budoucna předešli, řekla Novinkám mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Připomněla, že s materiály kolem případu přišli do styku lidé z několika subjektů, nejen policisté. "Napočítali jsme jich šest," doplnila.

Kdo materiál s výslechem jediného obviněného pustil do médií se proto stále neví.

V lednu letošního roku unikly informace z výslechu podezřelého na detektoru lži, o několik měsíců později se objevilo video přímo s výslechem podezřelého.

Videozáznam výslechu Otakara TomkaVideo: Novinky

Policie však přijala řadu nových opatření, aby podobným situacím předešla. Podle Zoulové mělo do spisu přístup několik desítek lidí, což nebylo nutné. Potvrdila tak, že je v této věci velký prostor pro zlepšení, být konkrétnější ale nechtěla.

V případu byl z vraždy a znásilnění obviněn Otakar T., který po zadržení spáchal v pražském vězení sebevraždu. To stálo post ředitele pankrácké věznice Radka Kutiše a jeho náměstka, kteří také čelili trestnímu oznámení. Trestní řízení však neprokázalo jejich vinu a porušení zákona a bylo ukončeno.

Z vězeňské služby odešel také dozorce, který nedodržel interval mezi jednotlivými kontrolami, skončil i vedoucí oddělení vazby a trestů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Anička pro policii definitivně skončila

Policie už nebude pátrat po jiném případném pachateli vraždy Anny Janatkové (†9), než byl mrtvý Otakar Tomek. Usnesení státní zástupkyně o zastavení Tomkova...

Výběr článků

Načítám