Hlavní obsah

Bývalý strážník si za přepadení heren a banky odsedí osm let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na osm let za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci (VS) bývalého strážníka ostravské městské policie Stanislava Drobného (40) za přepadení heren a peněžního ústavu na Ostravsku. Lupič si tak odsedí o jeden rok méně, než mu letos 13. dubna určil Krajský soud v Ostravě (KS), který mu vyměřil čtyři roky za herny a pět let za banku.

Článek

Drobný, který byl původně obžalován i z dalších tří loupeží, z nichž jej ale KS neusvědčil, poprvé loupil 1. dubna 2009 v herně ve Frýdku-Místku. Tehdy tam vstoupil maskovaný kapucí pláštěnky a nožem s čepelí dlouhou patnáct centimetrů ohrožoval obsluhu, přičemž si odnesl více než pět tisíc korun.

Později, 16. května, stejným způsobem „vybral“ hernu v Havířově, odkud odešel s částkou přes osm tisíc korun. Neuspěl jen loni 14. ledna v bance v Ostravě-Zábřehu. Přítomné zaměstnankyně neměly klíče od pokladny, a tak bez lupu utekl.

Původně jej ale obžaloba vinila i z dalších tří loupeží. Dvě z nich přitom byly nejzávažnější. Při jedné použil pachatel ženu s dítětem v náručí jako rukojmí. V druhém případě zase přepadená žena z obsluhy dodnes trpí stresovou poruchou. Podle KS však neexistuje žádný přímý důkaz, že by se obžalovaný těchto loupeží dopustil.

Drobný byl z práce u městské policie propuštěn loni v dubnu. Už předtím byl ale degradován kvůli loupeži v herně v Havířově. U městské policie sloužil 11 let.

U VS se Drobný domáhal zrušení rozsudku s tím, že žádné loupeže nespáchal. Ten však jeho obhajobu neakceptoval. „Uznali jsme jen to, že krajský soud mu nesprávně vyměřil dva tresty, místo jednoho souhrnného. Toto pochybení jsme napravili a nově jsme rozhodli s tím, že na místě je osmiletý trest,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám