Hlavní obsah

Proud vzduchu srazil v Krkonoších paraglidistu k zemi

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jánské Lázně
Aktualizováno

Paraglidista z Polska se v neděli zřítil v okolí Černé hory v Krkonoších. Podle informací Horské služby neštěstí nejspíš způsobil prudký klesavý proud vzduchu. I přes snahu záchranářů a lékaře muž zemřel.

Článek

Horskou službu v Jánských Lázních kontaktovali polští paraglidisté, že jim jejich kolega za letu zmizel z dohledu. Sami měli podezření na možný pád, ale nevěděli, kam mohl jejich kamarád dopadnout.

„Náš kolega svolal dalších šest horských záchranářů, kteří okamžitě zahájili pátrání v lokalitě, kde podle údajů mohlo k pádu dojít. Zároveň požádal o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Hradce Králové, protože terén v místě pátrání je velice nepřehledný a vrtulník by mohl mít větší šanci na nalezení zraněného,“ uvedl Pavel Jirsa z krkonošské Horské služby.

Posádka vrtulníku polského paraglidistu za letu zahlédla a podařilo se jí přistát nedaleko místa nehody. Muži z Letecké služby ihned zahájili resuscitaci, ale zranění byla tak vážná, že po nějaké době musel lékař konstatovat smrt. Příčiny nehody nyní vyšetřuje policie a letečtí inspektoři.

„V Krkonoších jsou povětrnostní podmínky velice zrádné, nad svahy a údolími se objevují nárazové stoupavé a klesavé proudy vzduchu. Paraglidisté by proto měli dbát všech zásad bezpečnosti při seskocích a s nebezpečnými proudy větru v horách předem počítat,“ upozornil Pavel Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám