Hlavní obsah

Dealerka se snažila uplácet v nemocnici, od soudu odešla bez trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Domažlický soudce Milan Andrle ve čtvrtek konstatoval, že šestapadesátiletá dealerka zdravotnického materiálu svým jednáním, za které jí hrozily až dva roky vězení, naplnila všechny znaky přečinu podplácení, přesto si žádný trest si neodpyká. Naopak soudce její trestní řízení podmíněně zastavil. Štillerová tak opustila soudní síň s tím, že pokud bude dva roky sekat latinu, zůstane bezúhonným člověkem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná dealerka Irena Štillerová odešla od soudu s podmínkou.

Článek

Když budete od nás odebírat zboží, dostanete z každé faktury tři procenta. Peníze si předáme z ruky do ruky a nikdo se nic nedozví. Tak takovou nabídku dostala letos v únoru nákupčí domažlické nemocnice Jana Grolová od obchodní zástupkyně pražské společnosti Black Storm Ireny Štillerové.

„Obžalovaná se doznala, v minulosti nebyla trestána a žádnou škodu nikomu nezpůsobila,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce.

Štillerová ve své výpovědi před soudem uvedla, že si Grolová nepřímo o peníze řekla. „Když jsem při našem prvním setkání mluvila o tom, jestli mě pomůže dostat se do nemocnice, zeptala se mě na to, jaké bude daňové plnění. Protože jsme vůbec nevěděla, o čem mluví, vysvětlila jsme si to tak, že chce pro sebe nějakou provizi. Tak jsem jí tu nabídku učinila. Lituji toho, netušila jsme, že z toho bude takový problém,“ prohlásila Štillerová.

Za souhlas s vyšší cenou tři procenta ze zisku

Proti její obhajobě se Grolová u soudu tvrdě ohradila. „Naopak už při prvním setkání jsem měla divný pocit. Například když jsem jí řekla, v jaké cenové relaci si představuji dodávku jejich zboží, rozhodila rukama a na kolegu, který tam byl s ní, vykřikla: ‚ty vole, to jsou ceny‘. Pak mi od ní přišel email s nabídkou, že pokud budu souhlasit s jejich cenami, bude mi vyplácet tři procenta z každé faktury,“ uvedla Grolová.

Ta nejenže korupční nabídce odolala, ale celou záležitost oznámila ředitelce nemocnice. „Když mi přišel ten email, zírala jsme do počítače a byla z toho v šoku. Napsat mi to takhle natvrdo hned po prvním setkání, kdy jsme se na ničem nedohodli, to teda bylo silné kafé,“ pokračovala ve své svědecké výpovědi nákupčí nemocnice.

Po jejím oznámení se do případu vložila policie. Ta Štillerovou zadržela v okamžiku, kdy na monitorované schůzce dojednávala s Grolovou podrobnosti k učiněné nabídce.

Štillerová ale definitivně vyhráno nemá, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případnou stížnost proti zastavení trestního stíhání, o které by pak rozhodoval Krajský soud v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám