Hlavní obsah

Za vraždu manželčina milence potvrdil soud desetiletý žalář

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

František Cina z Přerova si odpyká s definitivní platností deset let ve vězení. Soudci Nejvyššího soudu odmítli jeho dovolání a potvrdili mu trest za vraždu manželčina milence v neveřejném jednání.

Článek

Krátce po útoku žena následkům bodných zranění podlehla. Cina se přiznal, ale tvrdil, že jej manželčin milenec napadl první. Soudy mu neuvěřily.

V dovolání k Nejvyššímu soudu se Cina domáhal změny právní kvalifikace činu z vraždy na mírněji trestané zabití. Podle Nejvyššího soudu ale útoku nepředcházelo takzvané zavrženíhodné jednání oběti, které by mohlo ospravedlnit následnou Cinovu obranu. Pobodaný muž Cinovi pouze zkroutil ruku a chtěl jej vyvést z domu.

"Soudy nižších stupňů proto správně kvalifikovaly skutek jako zločin vraždy. Dovolání obviněného je proto zjevně neopodstatněné," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Jindřichem Urbánkem. Cina by ještě teoreticky mohl podat ústavní stížnost.

Skleněný střep se nikdy nenašel

Vražda se stala loni 1. ledna v Kojetíně na Přerovsku, kam Cinova manželka odešla za milencem. Cina ji na Nový rok vyhledal a chtěl ji přimět k návratu. Do Kojetína toho dne přijel dvakrát a během druhé návštěvy se v domku v ulici Padlých hrdinů s jejím milencem dostal do sporu. Během šarvátky jej Cina několikrát bodl kuchyňským nožem do nohy a do hrudníku. Následně z domu vyběhl a přiznal se policejní hlídce, která na místo přijela.

Cina se před soudem hájil tím, že na něj muž zaútočil sám. Napadl jej prý se skleněným střepem v ruce. Úmyslnou a předem plánovanou vraždu popíral. Verzi o tom, že Cina byl napaden jako první, ale Krajský ani Vrchní soud v Olomouci neuvěřily. Žádný skleněný střep se na místě činu nenašel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám