Hlavní obsah

Po útoku s nožem vyvázl mladý útočník s podmínkou

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zločin těžké újmy na zdraví zpravidla souzený nepodmíněným trestem od tří do deseti let ohodnotil v pondělí Krajský soud v Hradci Králové podmínkou při samém dnu trestní sazby. Trest tři roky s pětiletým odkladem a následným dohledem dostal za pobodání soka útočným nožem, které mohlo bez včasné lékařské pomoci skončit smrtí, 20letý Martin Baťa.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Odsouzený Martin Baťa u královéhradeckého krajského soudu.

Článek

„Běžně se podobné činy odsuzují nepodmíněně. V tomto případě nebyla prioritní represe,“ okomentoval výchovný trest doposud soudně netrestaného, bezproblémového chlapce soudce Miroslav Mjartan.

„Trestem pro mne byla už třítýdenní vyšetřovací vazba,“ poznamenal s lítostí Baťa. Čerstvý maturant královéhradecké strojní průmyslovky zprvu čelil pokusu o vraždu. Soud na návrh statní zástupkyně nakonec sáhl po mírnější kvalifikaci.

„Nebyl prokázán úmysl vraždit. Čin se stal během chaoticky vyhroceného konfliktu několika osob,“ zdůvodnila státní zástupkyně Lenka Faltusová navrhující posléze ve shodě s Baťovým obhájcem podmínečný trest.

Chtěl matku dostat domů

Konflikt z konce loňského září představoval obyčejnou hospodskou rvačku. Baťa slavící společně s bratrem, přítelkyní a matkou v hotelu v Proseči u Chrudimi narozeniny své babičky podle soudu bitku vyprovokoval.

Syn se nejprve marně snažil přimět matku k odchodu z restaurace. Úmyslu dostat nevázaně se chovající ženu domů chtěl dosáhnout zamořením lokálu pepřovým sprejem a paprsky laserového pravítka.

Plyn ovšem vyhnal ven ostatní hosty, kteří mladíkovu matku nevybíravě uráželi. Nastala potyčka. Baťu kdosi trefil dlažební kostkou do hlavy. Mladík, který získal dojem, že je ohrožen jeho život, tasil nůž a bodl jednoho z útočníků mezi žebra.

„Obžalovaný se sice ocitl v těžké pozici, ale poškozený byl někdo jiný,“ okomentoval situaci soudce Mjartan. Dvojici drobných bodných ran v zádech si odnesl z potyčky i další útočník. Rozbor krvavých stop na čtrnácticentimetrové čepeli Baťova nože však prokázal pouze krev jednoho z pobodaných.

Soud zabavil Baťovi útočný nůž a uložil povinnost uhradit skoro 90 tisíc korun pojišťovně. Nároky poškozeného odkázal na občanskoprávní agendu. Rozsudek po vzdání se odvolání samotného Bati i státního zástupce nabyl právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám