Hlavní obsah

U Skutče jely proti sobě dva vlaky, tragédii zabránili strojvedoucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skuteč

U Skutče na Chrudimsku v sobotu ráno proti sobě jely dva vlaky, z toho jeden osobní. Strojvedoucí si toho včas všimli a vlaky zastavili. Strojvůdce osobního vlaku se vydal na trať ze stanice Skuteč, přestože neměl návěstidlem povolenu jízdu a měl počkat na protijedoucí vlak, informoval Tomáš Drvota ze Správy železniční dopravní cesty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mimořádná událost se stala na trati ze Svitav do Ždárce u Skutče. Právě na této trati se před 16 lety stalo jedno z nejtragičtějších železničních neštěstí v historii Česka. V červnu roku 1995 se u obce Krouna srazil osobní motorový jednovagonový vlak se čtyřmi nákladními vagony. Nehodu nepřežilo 19 lidí a čtyři utrpěli zranění.

Na dnešní nepovolenou jízdu strojvedoucího osobního vlaku podle Drvoty reagovalo i zabezpečovací zařízení na trati, a zastavení vlaků tak pojistilo. Zabezpečovací zařízení na mimořádnou situaci zareagovalo ve chvíli, kdy vlak vjel na výhybku, která nebyla přestavena v jeho směru. Následně změnilo návěst na návěstidle pro protijedoucí vlak na "stůj".

Zabezpečovací zařízení bylo podle Drvoty na trati instalováno nedávno. Případné nepovolené jízdy na trati může sledovat i dispečer, který se pak ihned spojí s příslušným strojvedoucím na trati.

K tragédii s nedozírnými následky málem došlo také před týdnem v Brně. Vlak z Prahy tam na mostě najel v plné rychlosti do vybočené koleje. Lokomotiva v čele rychlíku naštěstí zůstala na kolejích, kdyby vykolejila, byla pravděpodobnost, že se rychlík zřítí z mostu dolů, rozhodně nezanedbatelná. Vagóny nákladního vlaku, který při obdobných traťových potížích havaroval 5. června u Topolan na Vyškovsku, skončily převrácené v poli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám