Hlavní obsah

Královéhradecký krajský soud opět zrušil trest senátora Trpáka

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Podmínku za údajný podíl na smrti novorozence uloženou opětovně Okresním soudem v Trutnově lékaři a senátorovi Pavlu Trpákovi (ČSSD) opět ve čtvrtek zrušil Krajský soud v Hradci Králové. Kauza trvající poslední čtyři roky spadla zpět do Trutnova.

Článek

"Trutnovský soud má v novém projednání případu doplnit dokazování a odstranit některé vady, na které již hradecký soud upozorňoval," informoval mluvčí krajského soudu Aleš Korejtko.

„Je to smutná záležitost, kterou bych už měl nejraději za sebou. Medicína jiná nebude a zázraky neumíme. Od začátku tvrdím, že moje možnosti byly v tomto případě limitované. Odsouzen jsem podle slov soudkyně nebyl kvůli příčinné souvislosti s mým jednáním a konečným důsledkem, ale kvůli údajnému porušení lékařské etiky,“ reagoval na poslední soudní verdikt 54letý Trpák odsouzený zprvu v Trutnově na deset měsíců s podmínkou půldruhého roku.

Dítě zemřelo na nedostatek kyslíku

Kauzu však krajský soud vrátil zpět, načež trutnovský soud tamnímu gynekologovi letos v únoru trest zkrátil na polovinu. Trpák v květnu 2007 převzal v trutnovské porodnici v roli příslužby komplikovaný porod. Chlapeček se rodil dnem pánevním, kdy dítě nejde dopředu hlavičkou nýbrž nožičkami.

Novorozence s příznaky životní tísně porodník posléze poslal na specializované pracoviště do Hradce Králové. Dítě přesto po několika hodinách zemřelo na nedostatečné okysličení tkání a trauma.

Gynekolog podle soudu nevěnoval rodičce odpovídající pozornost a včas nepředešel možným komplikacím. Rodička měla údajně odmítnout monitoring plodu a císařský řez. Ledabyle vedená nemocniční dokumentace to však nedokazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám