Hlavní obsah

Za vláčení muže na laně za autem si odsedí téměř 20 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vysoké tresty za pomstu v mafiánském stylu, v rámci které pachatelé svou oběť táhli téměř 1,5 kilometru přivázanou na laně za autem, potvrdil ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci, když akceptoval verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 16. února. Petr Dudič (27), jenž automobil řídil, si odsedí 17,5 roku.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Dudič (vlevo) a Jakub Mikula (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Jeho komplic Jakub Mikula (25), který pomáhal oběť přivazovat na lano, stráví za mřížemi 19 let.

V případě byl už dříve odsouzen ještě Pavel Pavlica, jenž před samotným aktem pomsty pomáhal naložit oběť do kufru auta, kterým pak dva hlavní pachatelé odjeli na odlehlé místo nedaleko Šenova na Ostravsku. Jeho šestnáctiměsíční podmínka je již pravomocná.

Incident se odehrál loni 23. května před jednou z restaurací v Šenově, kde kamarádi popíjeli spolu s dalšími lidmi. Mikula už u KS tvrdil, že tam byl napaden. „Spadl jsem na zem, a když jsem se vzpamatoval, začali jsme útočníka pronásledovat,“ uvedl s tím, že mladíka pronásledovalo více lidí, nakonec zůstali jen tři.

Táhli ho po polní a asfaltové cestě

Když se pronásledovaný ztratil z dohledu, nasedl opilý Dudič za volant svého auta, přibral ještě Mikulu a Pavlicu a začali muže v okolí restaurace hledat. A našli ho. Nejprve ho zbili, a pak naložili do kufru auta. Poodjeli několik stovek metrů, vysadili Pavlicu, který se chtěl vrátit do restaurace, a už jen ve dvojici pokračovali na odlehlé místo.

Tam muže vytáhli z kufru, a když se jim ho nepodařilo svázat, omotali mu lano kolem nohy a druhý konec přivázali k autu. Nešťastníka pak táhli více než 1300 metrů po polní i po asfaltové cestě. Pak ho odvázali a odjeli. Těžce zraněného mladíka našel náhodný svědek, který přivolal lékaře. Muž nezemřel jen díky vysoce specializované lékařské péči a dodnes trpí velkými zdravotními problémy. Při útoku přišel o hýžďový sval a lékaři mu museli transplantovat kůži na zádech a dalších částech těla.

Změna na výši trestu vliv nemá

U VS oba obžalovaní požadovali překvalifikování jejich jednání z pokusu vraždy na ublížení na zdraví a tím i mírnější trest. Shodně popřeli úmysl způsobit smrt poškozenému. Odvolal se však i státní zástupce, který naopak usiloval o přísnější kvalifikaci a to, že obžalovaní se zločinu vraždy „dopustili s rozmyslem“. S výší trestů ale souhlasil.

A právě státnímu zástupci dal VS za pravdu, zatímco odvolání obžalovaných zamítl jako nedůvodné. „Šlo výhradně o právní čistotu. Změna kvalifikace však na trestní sazbu ani výši trestu vliv nemá,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám