Hlavní obsah

Odvolací soud snížil zubaři trest za smrt dvou lidí

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Odvolací soud v Plzni ve čtvrtek snížil chebskému lékaři Jaroslavu Révayovi trest, který mu loni uložil Okresní soud v Sokolově za nehodu, kterou zavinil a při níž zemřeli dva lidé. Zrušil tak výrok soudu ve výši původních 33 měsíců a uložil mu nepodmíněný trest v délce 26 měsíců.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Jaroslav Révay opouští soudní síň.

Článek

Révay v lednu 2009 řídil své BMW na silnici mezi Chebem a Sokolovem. U Kynšperka nezvládl ve vysoké rychlosti zatáčku, vjel přes dvojitou plnou čáru do protisměru, kde se nejprve bočně srazil s Renaultem Clio, a vzápětí čelně narazil do osobního auta volvo. V něm zahynul muž a žena. Čtyři děti tak přišly o jednoho z rodičů.

Už podle okresního soudu byl jediným viníkem nehody Révay. Řidiči obou nabouraných automobilů neměli možnost nehodě zabránit. Révay jel podle posudku v okamžiku nehody nejméně 120kilometrovou rychlostí. Auta v protisměru neměla šanci na řítící se BMW reagovat.

Pomohl mu předchozí bezúhonný život

„I když svědkové vypovídali, že po nehodě byl z Révayova dechu cítit alkohol, nikdy to nebylo prokázáno, neboť on sám odmítl krevní zkoušku a dechovou na místě nezvládl kvůli pohmoždění airbagem. Vzhledem k tomu, že ale zvládl test chůze po čáře, či přiložení prstu k nosu, neměl soud žádné jiné důkazy o tom, že by před jízdou pil,“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí odvolacího soudu předseda senátu Eduard Wipplinger s tím, že se jedná o nedbalostní trestný čin.

Soud jako polehčující přitom shledal předešlý bezúhonný život žalovaného i to, že nebyl nikdy trestán. S přihlédnutím ke všem okolnostem mu proto snížil trest na 26 měsíců. Ve všech ostatních výrocích se odvolací soud ztotožnil se soudem okresním, včetně zákazu řízení na čtyři roky.

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu použít jen mimořádných opravných prostředků jako je dovolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám