Hlavní obsah

Kauzu výhrůžných profesorských e-mailů znovu projedná soud v Brně

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Městský soud v Brně se bude znovu zabývat kauzou dvou profesorů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Rozhodl o tom ve čtvrtek krajský soud, když v odvolacím řízení zrušil pokutu 50 000 korun pro jednapadesátiletého profesora Břetislava Horynu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Břetislav Horyna odmítá, že by vulgárními emaily šikanoval svého kolegu.

Článek

Městský soud Horynu nedávno odsoudil za výhrůžné e-maily, které údajně zasílal svému kolegovi, profesoru Jaroslavu Hrochovi. Krajský soud verdikt zrušil a kauzu vrátil městskému soudu k novému projednání.

Předseda odvolacího senátu krajského soudu Karel Hortík v odůvodnění rozsudku uvedl, že Horyna neměl u městského soudu dostatek času, aby se připravil na výslech znalce z oboru výpočetní techniky. Právě ten Horynu usvědčuje.

Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa.
text jednoho z e-mailů

Odsouzen nebyl jen k pokutě za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vedení fakulty mu zakázalo přednášet, pro studenty není morální autoritou, znělo v odůvodnění. Horyna vždy tvrdil, že je nevinný.

Podle spisu poslal od prosince 2008 do dubna 2009 třiašedesátiletému Hrochovi devět vulgárních anonymních e-mailů. Policie uvedla, že do Hrochovy školní e-mailové schránky byly posílány e-maily ze sousední, tedy Horynovy kanceláře. Nejdříve se anonymní autor snažil Hrocha vystrašit, brutálnost se stupňovala. Výhrůžky neustaly ani poté, kdy Hroch vyvěšoval e-maily na veřejné nástěnce katedry. Policie tvrdí, že e-maily zasílal Horyna i ze svého bydliště.

V jednom z e-mailů například stojí: Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. Nech se zavřít do blázince, tam tě necháme na pokoji, mrtvolo.

Krajský soud konstatoval, že si oba pedagogové a odborníci nepadli do noty, nicméně nepodařilo se zjistit motiv činu. Určité napětí mezi nimi je způsobeno rozdílným pohledem na některá odborná témata.

Horyna u soudu zdůrazňoval, že k výhrůžkám kolegovi neměl žádný důvod. Odvolával se na neznámou osobu, která mohla zkopírovat kód jeho počítače - tzv. IP adresu. Protože se objevila u výhrůžných e-mailů, padlo tak podezření na něj. Brněnský městský soud měl však jiný názor, proto rozhodl o Horynově potrestání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám