Hlavní obsah

Cyklistům loni ukradli kola za sto miliónů

– Praha
Právo, Jindřich Ginter

Zloději v loňském roce lidem v Česku ukradli jízdní kola za více než sto miliónů korun. Pobertové se podobně jako u aut začínají specializovat na dražší kola. Navíc to mají většinou jednodušší, protože jim v cestě nestojí tolik překážek.

Foto: Profimedia.cz

Drahé kolo si radši pojistěte.

Článek

Někdy stačí jen chvilka, nasednou a tiše zmizí v ulicích. A kolo jde následně do světa ještě snadněji než registrované auto s VIN kódy a espézetkami…

Průměrná cena odcizeného kola byla v roce 2000 devět tisíc, loni už 16 500 korun, vyplývá z policejních statistik. Spousta krádeží kol přitom není hlášena. V roce 2010 policie evidovala 6535 krádeží kol v celkové škodě 107,6 miliónu korun; objasněno jich bylo pouze 709. V této souvislosti policie stíhala nebo vyšetřovala přes 300 recidivistů.

Krádeže i na objednávku

Některé typy kol navíc zloději kradou přímo na objednávku. Kromě tradičních míst, kde se odstavují kola, jako kůlny a kočárkárny, se lépe organizovaní zloději zaměřují i na cyklistické akce, kam se sjíždějí stroje za desítky tisíc korun.

„Poslední dobou více působí specializované skupiny zlodějů, kteří vytipovávají velké cyklistické akce a tam řádí. Na některých závodech se ztratí třeba pět kol najednou,“ potvrdil Právu Jan Němec z cyklistických portálů Kolo.cz a mtbs.cz.

„Zbavit se kradeného kola velice usnadňuje internet; navíc mnohá se kradou už přímo na objednávku,“ dodal Rudolf Hronza z časopisu Velo.

Podle obou expertů je dobré mít fotografie kola, zvlášť detaily a samozřejmě výrobní číslo. Dávejte si také pozor při prodeji kola na inzerát. „Už se mnohokrát stalo, že si domnělý kupec chtěl kolo vyzkoušet a prostě odjel pryč,“ dodal Hronza.

Trvejte na protokolu

Když vám ukradli kolo, volejte policii a trvejte na sepsání protokolu, do něhož zanesete podrobný popis kola včetně detailů, jako jsou odřeniny, barva sedla, natřený rám, samolepky. Zkontrolujte i opakovaně bazary v okolí.

Jízdní kola jsou pojištěna standardně v rámci pojištění domácnosti. To kryje škody na kolech umístěných v bytě, v nebytových prostorech v budově, kde se nachází byt, jako jsou sklepy, komory, v nebytových prostorech ve vedlejších budovách (garáže, kolny) a ve společných nebytových prostorech v bytových domech (kolárny, kočárkárny, sušárny, chodby).

„Na ostatních místech kdekoli v ČR jsou kola, jako věci osobní potřeby, pojištěna pouze v případě, že je má cyklista u sebe anebo byla-li odložena na k tomu určeném místě a uzamčena. V takovém případě jsou však pojištěna proti poškození nebo zničení, nikoliv odcizení,“ upozornil Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Podstatné je, že odcizení kola vám pojišťovna uzná jen v případě, že byly zjevně překonány překážky, tedy třeba rozlomený zámek. Jestliže někdo z rodiny nechal například pootevřené dveře do kůlny a zloděj je jen více otevřel, vklouzl dovnitř a poté bez násilí hrdě vyjel ze dveří na vašem kole, máte smůlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám