Hlavní obsah

Policisté si mohou odskákat zákrok proti opilé státní zástupkyni

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únorový incident kladenské státní zástupkyně Evy Růžičkové (48), která ztropila o páteční polední pauze opilecký výstup v místní restauraci, má dohru nejen pro hlavní aktérku postavenou dočasně mimo službu, ale také pro zasahující policisty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Šetření orgánů interní kontroly středočeského policejního ředitelství totiž narazilo na nesrovnalosti v jejich postupu. Středočeský krajský státní zástupce Martin Staněk, který si přezkoumání služebního zákroku vyžádal, v těchto dnech předal podklady Okresnímu státnímu zastupitelství Praha-východ k posouzení, zda se některý z policistů nedopustil trestného činu.

Právu to potvrdil sám Staněk. Zároveň zdůraznil, že až do vyřízení věci nebude k případu poskytovat další informace.

Nelze tak například zjistit, co konkrétně je policistům, kteří měli Růžičkovou předvést na služebnu a tam ji nechat zhruba 12 hodin střízlivět, vytýkáno.

Podstatu provinění, ze kterého má být někdo z kladenských policistů podezřelý, nezná kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Strážníci: Agresivní byla do konce

O případném pochybení ze strany státní policie neví ani Olga Oliveriusová, mluvčí kladenských strážníků, kteří byli na místě jako první. Z celé akce však znají strážníci jen zhruba prvních patnáct minut zákroku, než opilou a údajně agresivní státní zástupkyni předali kolegům ze státní policie.

„My jsme vyjeli na oznámení, že paní v restauraci odmítla zaplatit, ona pak byla vůči strážníkům agresivní a vulgární a my ji předali policii, to bylo všechno,“ uvedla Oliveriusová.

Městská policie pořídila na místě záznam z malé kamery připevněné na uniformě. Z něj je údajně patrné, že zadržená žena se neovládala ještě po zadržení a k nějakému konfliktu tak mohlo dojít i po jejím převzetí policisty. „Že by se uklidnila, mi z kamerového záznamu nevyplývá, byla agresivní celou dobu,“ dodala.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) Růžičkovou dočasně postavil mimo službu a krajský státní zástupce na ni podal kárnou žalobu. Ta leží u Nejvyššího správního soudu od 9. února.

„Věc se nachází v počáteční fázi sběru podkladů a jejich vyhodnocení,“ sdělila nyní Právu mluvčí soudu Petra Lavická. Datum projednání kárné žaloby nebylo dosud stanoveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám