Hlavní obsah

Za sérii znásilnění potvrdil Vrchní soud desetiletý trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na deset let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci sexuálního devianta Miroslava Darebníka (44). Potrestal ho za znásilnění a vydírání několika dívek. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 9. února.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Darebník u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Proti tomu se odvolal obžalovaný i státní zástupce. Darebníkovi navíc byla uložena i zabezpečovací detence.

Zvrhlé praktiky násilník prováděl loni v polovině června v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem. V pěti případech s nožem v ruce pod pohrůžkou zabití přinutil či se pokusil přinutit dívky k různým sexuálním praktikám, směřujícím k jeho pohlavnímu uspokojení.

Nešťastnice i vhodné místo si předem vyhlédl, zaútočil ve výtahu, v parku a na chodbě panelového domu. Následně obětem vyhrožoval zabitím, pokud by komukoliv cokoli sdělily. U jedné z nezletilých dívek se rozvinula posttraumatická stresová porucha.

Zpřísnění kvalifikace je na místě. Desetiletý trest je ale přiměřený. Rozdíl je pouze v tom, že Darebník ho vykoná ve věznici se zvýšenou ostrahou.
předseda soudu

Státní zástupce usiloval u VS o zpřísnění právní kvalifikace ve vztahu k zločinu vydírání a tím i o vyšší trest při horní hranici zákonné sazby (5 až 12 let). Obžalovaný zase požadoval vrácení věci KS s tím, nejsou správné závěry znaleckého posudku. Znalec se prý nezabýval vývojem jeho sexuální deviace, která mohla ovlivnit jeho jednání.

VS však uznal jen argumenty státního zástupce, trest však přesto ponechal v původní podobě.

„Zpřísnění kvalifikace je na místě. Desetiletý trest je ale přiměřený. Rozdíl je pouze v tom, že Darebník ho vykoná ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pro zařazení do mírnějšího typu věznice, kterou mu stanovil krajský soud, nejsou důvody,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám