Hlavní obsah

Invalidu soudí za pokus o vraždu pečovatelky, tahala z něj prý peníze

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Smutný případ invalidního důchodce Miroslava Kubáta (62) z Plzně začal v úterý řešit plzeňský krajský soud. Muž loni bodl nožem do zad nad levou lopatkou svou pečovatelku a za to mu nyní hrozí trest 10 až 18letým trestem.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Invalidní důchodce Miroslav Kubát na chodbě před zahájením hlavního líčení.

Článek

Žalobce ho viní z pokusu vraždy za to, že 16. prosince loňského roku kolem poledne během návštěvy ženy, která o něj pečovala, ji zezadu bodl nožem do zad. Způsobil jí tak sedmicentimetrový hlubokou ránu. Žena utekla z bytu a byla jí poskytnuta okamžitá pomoc, takže k dokonání činu nedošlo.

Kubát, který ukončil základní vzdělání už v šesté třídě, byl už od svých 18 let často trestán pro majetkovou trestnou činnost, ve vězení strávil 13 let. Od roku 1990 měl problémy se srdcem, na což dostal invalidní důchod.

Dával jí osm tisíc

Loni mu zemřela manželka a je částečně ochrnutý po mrtvici. Proto mu chodila vařit a uklízet byt rodinná známá. Vše klapalo do chvíle, než se mu do přízně vnutila Barbora Horváthová, mladá žena bujných tvarů ze Slovenska, která si potřebovala vydělat nějaké peníze. Kubát si ji od května 2010 zvolil za svou novou pečovatelku. „Hned ten první den, co přišla, se mnou skončila v posteli. Chtěla za to tři tisíce. Pak ke mně chodila každý den večer a do rána u mě spala. Z počátku se o mě starala, chodila nakupovat, vařila, měl jsem ji rád, dával jsem jí osmitisícový příspěvek na bezmocnost, platil za ni její ubytovnu, kupoval šaty, zlaté prsteny,“ vyprávěl před soudem Kubát

Jak dále uvedl, žena chtěla stále více peněz, jezdili taxíkem každý den jíst do nějaké restaurace. Platil samozřejmě všechno on, ani si nevšiml, že mu úspory rychle mizí. Vzal si dalších asi sto tisíc půjčky, i tak se jeho účet scvrkával. Jak mizely peníze, opadal i zájem pečovatelky o invalidního muže. Po několika měsících už u něho nebydlela, neuklízela, zašla, jen když mu měl přijít důchod.

Vzpomínky na Vánoce

„To bylo i v ten den. Já zrovna řezal nožem noviny, abych si utěsnil okna. Koukal jsem ven na sníh a najednou se mi vybavily Vánoce, jak budou smutné, neměl jsem peníze, jídlo, byl jsem sám...všechno se to ve mně sevřelo a uvědomil jsem si, že všechno to začalo s jejím příchodem a najednou jsem ji bodl do ramene, ona se otočila, strčila do mě, až jsem upadl, a utekla,“ popsal.

Když se probral, uvědomil si, co udělal a pokusil se o sebevraždu tím, že se začal bodat nožem do břicha. Tak ho také našli policisté, kteří mu přivolali pomoc. Po návratu z psychiatrie domů se o sebevraždu pokusil znovu, takže je zpátky. „Já ji nechtěl zabít, byl to zkrat, lituji toho všeho,“ dodal před soudem Kubát.

Když vypovídala poškozená, byla to doslova malá herecká etuda. Všechno popřela, dotklo se jí velice, že by snad měla ze žalovaného tahat peníze, nebo s ním mít poměr. „Vždyť nic neměl. A já nejsem na starochy... Nečekala jsem, že mě chce zabít...ty nože tam byly všude, došlo mi, že byly připravené na mě,“ teatrálně vyprávěla soudu.

Protože pak měla hlasité připomínky k dalšímu jednání, vykázal ji i s kamarádkou předseda senátu ze soudní síně.

Svědek, který zná Kubáta řadu let, neboť má bazar přímo proti domu, kde žalovaný bydlí, ale svou výpovědí potvrdil, co uváděl Kubát. „Každý den se jen v podprsence vykláněla z okna, aby všichni v ulici viděli, že je u něho. Vědělo se, že má Kubát úspory a říkali jsme si, jak dlouho to vše potrvá. Pana Kubáta znám jako slušného člověka, ona po pár měsících zmizela, a že by mu uklízela, jsem si nevšiml,“ dodal svědek. Kvůli výpovědi důležitého svědka bylo pak jednání odročeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám