Hlavní obsah

Zkopaného muže svázal a přikryl koberci, dostal 17 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

K sedmnáctiletému vězení odsoudil v pondělí senát Krajského soudu v Hradci Králové osmadvacetiletého Josefa Ramšáka z Úpice na Trutnovsku. Loni v srpnu se pokusil zavraždit dvaašedesátiletého muže.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Josef Ramšák (vlevo) při poradě s advokátem Pavlem Pokorným.

Článek

Ramšák se přiznal, že poškozeného napadl, odmítl ale, že ho chtěl zabít. Hájil se tím, že muž v minulosti opakovaně dlouhodobě týral jeho matku i sestry. „Chtěl jsem jen, aby na vlastní kůži zažil to, co jim prováděl,“ snažil se přesvědčit soudce.

Ti se ale přiklonili k verzi obžaloby. „Podporuje ji nejen výpověď oběti, ale i nálezy znalců,“ konstatoval předseda trestního senátu Jiří Vacek.

Pak ho napadl tak, že mu vstříkl do obličeje dráždivý sprej a udeřil ho připraveným topůrkem do hlavy, až ztratil vědomí
obžaloba

Státní zástupce Milan Vacek uvedl, že obžalovaný vylákal poškozeného z jeho bydliště v Úpici slibem, že mu zaplatí dluh.

„Pak ho napadl tak, že mu vstříkl do obličeje dráždivý sprej a udeřil ho připraveným topůrkem do hlavy, až ztratil vědomí. Potom jej odtáhl do opuštěného domu, a když se poškozený probral, Ramšák jej nutil prozradit, kde má schované peníze,“ napsal státní zástupce v obžalobě.

Jsem přesvědčený, že se na něm projevily zážitky z dětství, kdy byl opakovaně svědkem násilnického chování poškozeného vůči jeho matce a sourozencům
obhájce

Ramšák muže tloukl a kopal tak dlouho, až mu znovu způsobil dočasné bezvědomí. Svázal ho, odešel, a když se vrátil, tak to zopakoval a nutil ho říci, kde má ukrytý trezor. Nakonec spoutanému muži nasadil roubík a jeho tělo přikryl kusy linolea, starými koberci a jinými předměty. Z bytu oběti pak ukradl necelých 10 tisíc korun a klíče s doklady od auta.

Potlučenému muži se v podvečer podařilo dostat z pout a z posledních sil se z domu dostal. Zkrvaveného muže našli sousedé, kteří zalarmovali záchranku a policii.

Obhájce Pavel Pokorný se přimlouval za nižší trest s tím, že úmysl zabíjet se jeho klientovi prokázat nepodařilo.

Už nyní je ve vězení

„Jsem přesvědčený, že se na něm projevily zážitky z dětství, kdy byl opakovaně svědkem násilnického chování poškozeného vůči jeho matce a sourozencům. Vždyť kdyby chtěl skutečně vraždit, měl k tomu dost času i příležitostí,“ argumentoval Pokorný a navrhl, aby Ramšák byl potrestán jen za těžkou újmu na zdraví a za krádež.

Ramšákovi značně přitížilo, že se potýká se zákonem už od svých sedmnácti let. Nyní sedí ve vězení za to, že poškozenému muži už dříve ukradl 19 tisíc korun. Rozsudek není v právní moci, protože státní zástupce i odsouzený Ramšák si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám