Hlavní obsah

V Jeseníkách se těžce zranil lyžař

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filipovice

Šestačtyřicetiletý lyžař se v úterý dopoledne srazil na sjezdovce ve skiparku Filipovice na Jesenicku s jiným jezdcem a utrpěl těžké poranění. Druhý lyžař vyvázl v podstatě bez následků, přivolal záchranáře jesenické horské služby (HS) a začal ihned s ošetřováním.

Článek

„Zraněný muž neměl přilbu, utrpěl vážný úraz hlavy a upadl do bezvědomí. Po kratší době se k ošetřujícímu lyžaři přidala i obsluha vleku, a všichni pak pokračovali v resuscitačních pokusech až do příjezdů dvou našich členů. Ti pak zraněného převzali a začali s oživovacími pokusy pomocí takzvaného laického defibrilátoru,“ informoval v úterý Právo náčelník jesenické HS Michal Klimeš s tím, že vzhledem k závažnosti poranění byl povolán i vrtulník Letecké záchranné služby (LZS) z Olomouce.

Ten po příletu vysadil přímo na sjezdovce lékaře a přeletěl na nedaleké parkoviště, kde mohl bez problémů přistát. Lékař dál pokračoval s členy HS v oživování zraněného, a posléze se mu jej podařilo stabilizovat.

Muže pak záchranáři umístili do vakuové matrace a pomalu a šetrně ho převezli k vrtulníku. LSZ pak zraněného transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám