Hlavní obsah

Lékař, který prý zneužíval pacientky, je znovu před soudem

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Případ bývalého lékaře litoměřické nemocnice Ivana Drnka, který podle obžaloby sexuálně zneužil devět mladých pacientek, začal v pondělí znovu projednávat litoměřický okresní soud. Obžaloba Drnka viní z toho, že jako lékař dětského oddělení obtěžoval v letech 2004 a 2005 devět hospitalizovaných dívek, přičemž třem z nich nebylo tehdy ani 15 let.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaného lékaře Ivana Drnka obhajuje advokát Tomáš Sokol.

Článek

Z výpovědí poškozených vyplývá, že při měření tlaku si prý lékař pokládal jejich ruku do svého klína. Při masážích zad pak některým z nich údajně strkal svůj ztopořený penis do jejich rukou, volně položených na masážním lůžku.

Jednu dívku prý před masáží uspal. Když se probudila, byla zcela nahá. Drnek, který již v litoměřické nemocnici nepracuje, veškerá nařčení odmítá. Přiznal se jen k pohlavnímu styku s šestnáctiletou pacientkou, ke kterému prý došlo po vzájemné dohodě.

Před soudem znalci

Litoměřický soud poslal v roce 2007 Drnka na 2,5 roku do vězení a zakázal mu pět let vykonávat činnost. Toto rozhodnutí však v červnu 2008 krajský soud zrušil a vrátil soudu prvního stupně k doplnění důkazů. Drnek se pondělního líčení neúčastnil, zastupoval ho advokát Tomáš Sokol.

Před soudem vypovídali znalci z oboru lékařství a farmacie. Soud zajímal vliv preparátu dormikum, který Drnek pacientkám údajně podával. Lék se užívá například na zklidnění pacientů před operacemi.

Sexuální představy po podání léku

Znalci se shodli, že pacient je sice při vědomí, většinou si ale toho moc nepamatuje. Znalec Josef Bakeš uvedl, že odborná literatura uvádí, že zhruba jedno procento pacientů může mít po podání dormika injekční formou sexuálními představy.

Svědeckou výpověď podala i matka jedné z údajně zneužitých dívek. Její dcera, která byla v červnu 2005 hospitalizována s podezřením na zánět slepého střeva, se jí prý po čase svěřila, že si ji lékař Drnek, poté co si stěžovala na bolesti v podbřišku, odvedl na ošetřovnu.

„Měla si prý vyhrnout košilku a lehnout na lůžko, aby jí mohl namasírovat. Přitom prý cítila, že si o ní tře pohlavní úd,“ vypověděla svědkyně.

Soudkyně Jana Márová odročila hlavní líčení na 25. května. Dokazování bude podle ní potřeba doplnit o psychologický a psychiatrický posudek. Drnkův obhájce Sokol požaduje i sexuologický posudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám