Hlavní obsah

Místo diskotéky musel do práce, tak zapálil sklad. Nyní stanul před soudem

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Více než deset let ve vězení by mohl strávit 22letý Lukáš Fencl z Kocbeří na Trutnovsku. Předloni v létě způsobil požár v meziskladu společnosti Juta ve Dvoře Králové nad Labem. Škoda byla tehdy vyčíslena na víc než 16 miliónů korun.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Lukáš Fencl v soudní síni se svým obhájcem Josefem Doležalem.

Článek

V pondělí začal jeho kauzu projednávat senát Krajského soudu v Hradci Králové. Fencl, který byl členem sboru dobrovolných hasičů v nedaleké Hajnici, čelí obžalobě z trestného činu obecného ohrožení. Dosud neměl problémy se zákonem.

Práce ho nebavila, tak zapaloval pytle

K požáru došlo 20. června večer, když byl Fencl na noční směně. Do Juty přitom nastoupil čtyři dny před tím. „Práce mě nebavila. Procházel jsem po provozu, v meziskladě byla tma a tak jsem si svítil zapalovačem. Z dlouhé chvíle jsem zapaloval pytle, ale ony jen doutnaly,“ řekl.

Pak odešel na své pracoviště a o něco později zahlédl v meziskladu plameny. Hořela tam polyprenová a polyesterová stříž. „Zakřičel jsem na chlapy, že hoří a spustil jsem hlásič. Potom jsme popadli hasičáky a pokoušeli se oheň uhasit, ale nešlo to. Zavolal jsem na tísňovou linku a ohlásil požár,“ uvedl obžalovaný.

Lhal jsem, ale teď jsem se rozhodl, že se k tomu postavím jako chlap.
obžalovaný

Motivem podle jeho slov bylo, že chtěl přerušit provoz, protože byl zvyklý soboty trávit nikoliv v zaměstnání, ale na diskotékách.

Na policii se nejprve přiznal, ale loni v březnu to odvolal s tím, že policie si jeho přiznání vymyslela. V pondělí ale uvedl, že pravdivá je první výpověď a k té druhé jej prý přivedlo to, že pojišťovna na něm chtěla milión korun jako zálohu na úhradu způsobené škody.

Kradl ve sportovních šatnách

„To mě polekalo, a tak jsem se rozhodl lhát, ale teď jsem se rozhodl, že se k tomu postavím jako chlap. Lituju toho a udělám všechno pro to, abych nahradil škodu,“ prohlásil Fencl.

Kromě obecného ohrožení je taky obžalován z krádeže. Necelý měsíc před požárem totiž ukradl v šatně na fotbalovém hřišti v Kocbeřích notebook a následně jej prodal. I k tomu se před soudem přiznal. Soud je plánován do středy, kdy se očekává vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám