Hlavní obsah

Starka dostal zpět milióny z kauce a čeká, zda bude obžalován

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování únosu a zmizení otce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, ze kterého je obviněn mimo jiné příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka, se chýlí ke konci.

Článek

Úřady už podle zjištění Práva vrátily všem obviněným milióny korun, kterými se před čtyřmi lety „vyplatili“ z vazby, a o tom, zda státní zástupce Starku a spol. očistí, nebo naopak požene k soudu, má být jasno do konce měsíce.

Vrácení peněz Právu potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že detektivové z protimafiánské jednotky teď mají za úkol předložit výsledky své více než čtyřleté práce na případu žalobci.

A uvnitř elitního útvaru v této souvislosti panuje značná nervozita, celá kauza totiž hrozí pro policii velkou ostudou.

Pro obvinění, že by Lamberta Krejčíře skutečně v roce 2002 unesla a zlikvidovala skupina kolem Starky, totiž detektivové za celou dobu nezískali podle všeho jediný přímý důkaz a např. formulace rozhodnutí žalobce vrátit obviněným peníze ze složených kaucí podle obhájců obviněných naznačují, že je připravený stíhání zrušit.

Peníze měly až do případného rozsudku soudu zaručovat, že se obvinění nebudou úřadům vyhýbat, státní zastupitelství teď ale konstatovalo, že už to není potřeba.

„Můžeme potvrdit, že kauce byly vráceny, k jednotlivým částkám se nicméně vyjadřovat nebudeme,“ řekla k tomu Právu bez dalších podrobností Zenklová.

Stát budou žalovat

Starka každopádně pro propuštění z vazby musel v roce 2007 zaplatit osm miliónů korun, další z obviněných, Starkův spolupracovník a viceprezident příbramského fotbalového klubu Marilla Vlastimil Spěvák, pak o 100 tisíc méně.

Větší část kaucí už přitom úřady obviněným vrátily dříve, ale i tak jde stále o miliónové částky, kterými státní zastupitelství de facto projevuje obviněným důvěru. Např. Spěvákovi minulý týden podle jeho obhájce Vladimíra Vaňka státní zastupitelství vrátilo tři milióny korun.

A pokud úřady stíhání příbramského fotbalového bosse a jeho šesti společníků skutečně zastaví, může to stát přijít na miliónů mnohem víc. Advokáti obviněných už totiž před časem předeslali, že v takovém případě budou po státu peníze požadovat.

„Pokud se nic neprokáže, budeme samozřejmě požadovat po státu peníze, o které kvůli obvinění přišli. Podle předběžných výpočtů to budou minimálně desítky, možná i stovky miliónů korun,“ řekl v minulosti Právu Starkův advokát Julius Kramarič s tím, že jde o ušlý zisk nebo o náklady na právní zastupování.

Starku a spol. detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pozatýkali za dramatických okolností v listopadu 2006. Celkem tři měsíce pak kontroverzní podnikatel strávil ve vazbě.

Lambert Krejčíř byl unesen v roce 2002 v době, kdy byl Radovan Krejčíř ve vazbě kvůli podezření z daňových podvodů. Policie je přesvědčena, že únos zorganizoval Starka spolu se svou pravou rukou Spěvákem, aby se dostali ke Krejčířovým miliónům na švýcarských účtech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám