Hlavní obsah

Propagátor léčivých účinků konopí dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ať již jsou pohnutky k pěstování konopí jakékoli, podle zákona se jedná o trestný čin. Tak odůvodnil svůj verdikt ve středu odvolací brněnský Krajský soud, když pěstiteli a propagátorovi léčivých účinků konopí Dušanu Dvořákovi udělil podmínku s odkladem na 2,5 roku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dušan Dvořák (vlevo) se svým advokátem před vynesením verdiktu.

Článek

Dvořákovi tak o dva měsíce snížil podmíněný trest, který si vyslechl u okresního soudu v Prostějově. Muž i nadále tvrdí, že je nevinný.

Dvořák, který léčbu konopím dlouhodobě propaguje, pěstoval přibližně osm stovek rostlin konopí, z nichž pak vyráběl masti a tinktury. Když k němu v polovině srpna roku 2009 vtrhla policie, našla u něj i víc jak pět kilo sušených rostlin, které by se daly lehko využít i pro zájemce o marihuanu.

„Tisíce lidí čekají na léčení. Trestní postihy se mají vztahovat na skupiny, které obchodují s marihuanou. My jsme to dělali jinak, vedli jsme i evidenci rostlin. Státní zastupitelství nemá soudit podle předsudků, mýtů a demagogie, vede to pak k tomu, že dědečkové a babičky pěstující si na mast pár rostlinek stojí na hanbě před policií a soudem,“ bouřil před soudem Dvořák, který se pro tu příležitost oděl do růžových brýlí a kravaty s postavičkami z kresleného seriálu, a tvrdil, že na jeho potrestání má zájem drogová mafie a farmaceutická lobby.

Dvořákův obhájce zase prohlásil, že se obžalobě nepodařilo prokázat využití konopí jinak než k léčebným účinkům.

„Soud se nemůže zabývat námitkami vůči režimu, existenci drogové mafie a tak dále, ale zkoumá, zda byla naplněna podstata trestného činu. To, že obžalovaný založil společnost na propagování léčivých účinků konopí, ho neopravňuje k jeho pěstování,“ byl neoblomný senát v čele se Zdeňkem Lukovským.

„Nemají jediný důkaz k jakési toxikomanii, nebudeme se s těma šaškama bavit, rozjíždíme konopnou kuponovou privatizaci, sázíme všude, bude zeleno,“ okomentoval odsuzující verdikt Dvořák s tím, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám