Hlavní obsah

Soud nad policisty rozsudek nevynesl, nefungoval počítač

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek- Místek

Jen kvůli chybějící technice nevynesl v úterý soudce Okresního soudu ve Frýdku-Místku rozsudek nad dvojicí mužů zákona, 36letým Pavlem Bartákem a 42letým Rudolfem Matuzskem. Barták čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, jeho nadřízený ho měl k tomu navádět. Oba jsou postaveni mimo službu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policisté Rudolf Matuszek (vlevo) a Pavel Barták

Článek

Po vyslechnutí šesti svědků se hlavní líčení blížilo k závěru, když obhájce Bartáka požádal o přehrání dvou DVD s videozáznamy z kamer strážníků městské policie. Počítač však uměl přehrát jen obraz bez zvuku, a tak bylo přelíčení odročeno na 18. března.

„Obhájce i obžalovaný má právo, aby jakýkoliv důkaz byl přehrán nebo promítnut přímo při hlavním líčení. Takže ten návrh byl důvodný. A to, že momentálně není soud schopen ho přehrát, v tom problém nevidím,“ sdělil státní zástupce Alois Dlouhý.

Případ, který přivedl oba policisty na lavici obžalovaných, se stal loni 10. dubna. Frýdecko-místečtí strážníci tehdy zastavili při vjezdu do jednosměrky u náměstí Svobody v Místku úředníka odboru dopravy magistrátu a bývalého policistu Ivo Juřicu. Táhl z něj alkohol. On ale odmítl dechovou zkoušku a z auta, ve kterém měl dítě, se snažil utéct. Na místo dorazila i hlídka Policie ČR, jejímž členem byl právě Barták.

Právě jemu měl volat na mobil Matuzsek a tvrdil mu, že Juřica je jeho bratranec, ať to nějak vyřeší. Barták nechtěl, nakonec ale převezl řidiče na obvodní oddělení, odkud se spojil s velitelem směny, Matuszekem. Ten mu navrhl, aby místo Juřici „dýchal“ někdo jiný. Barták to odmítl, ale nakonec dal úředníkovi jen blokovou pokutu 500 korun za vjezd do jednosměrky a opilost za volantem vůbec neřešil.

Zatímco Barták vinu nepopírá a tvrdí, že jednal na popud Matuzseka, jeho nadřízený to odmítá, nic prý ve prospěch svého známého Juřici neovlivňoval. Obvinění ani jejich obhájci se včera nechtěli k případu vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám