Hlavní obsah

Snowboardista bezděčně knokautoval kolegyni

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Cesta lesním průsekem ze Skalky na Pláně na úbočí Ještědu skončila v sobotu půl hodiny po poledni pro těžce zraněnou mladou snowboardistku v liberecké nemocnici. Dívku na Ještědském hřebeni bezděčně knokautoval neznámý snowboardista jedoucí v těsném závěsu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sjezdovka na Ještědu

Článek

Incident se odehrál v prudké zatáčce, kdy dívku v plné rychlosti míjel na zledovatělé cestě další snowboardista. Muž "vystřelil" po lehkém kontaktu tělem dívku do lesa. Snowboardistka zůstala po nárazu obličejem a hrudníkem do stromu bezvládně ležet v lesním porostu.

„Snowboardista, který o tom patrně ani nevěděl, pokračoval dál. Najít se ho nepodařilo, ani by to nemělo smysl. Zřejmě za to nemohl. Dívku zakrátko našli další lyžaři, kteří zavolali záchranku. Přestože měla ochranou přilbu, nebyla jí vzhledem k charakteru nárazu příliš platná,“ popsal Miroslav Váňa z Horské služby Jizerské Hory.

Bezohlední snowboardisté jezdí se sluchátky 

Zranění dívky a předpokládaný transport komplikovaným zledovatělým úbočím Ještědu si navzdory zhruba čtyřkilometrové vzdálenosti do nemocnice v Liberci vyžádalo zásah záchranářského vrtulníku. Záchranáři dívku transportovali ve vakuovém vaku na půl kilometru vzdálený helioport na Pláních.

„Byla při vědomí. Existovalo podezření na vážná zranění, proto jsme raději nežli složitý, i když v tomto případě nijak dlouhý pozemní transport, volili po konzultaci se záchranářským dispečinkem raději vrtulník,“ přiblížil Váňa, podle něhož největší paseku na českých horách dělají právě bezohlední snowboardisté.

„Nezřídka jezdí neomaleně se sluchátky na uších a zaposlouchaní do muziky naprosto nevnímají okolí. Potom dochází k naprosto zbytečným úrazům, jichž v čase jarních prázdnin neúměrně přibývá,“ tvrdí Váňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám