Hlavní obsah

Pro lyžařku letěl po tvrdém dopadu na záda vrtulník

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřňák
Aktualizováno

Vrtulník přivolali záchranáři odpoledne na pomoc ke zraněné asi 35leté ženě na slalomové trati ve ski centru Bouřňák v Krušných horách. Po dlouhém letu vzduchem dopadla lyžařka prudce na záda, transportována byla do nemocnice v Ústí nad Labem.

Článek

Nehoda se stala na dolním konci trati. Podle svědků nehody letěla žena asi čtyři metry vzduchem, a poté dopadla prudce na záda. Nehodu viděla přibližně před druhou hodinou obsluha lyžařského vleku, která okamžitě zavolala dispečink Horské služby.

„Během pěti minut od zavolání byli na místě dva naši záchranáři a ihned zahájili základní ošetření. Vzhledem k tomu, že mohlo jít o vážný úraz páteře, stav zraněné po telefonu konzultovali s lékařem záchranné služby na lince 155,“ popsal situaci náčelník krušnohorské Horské služby Miroslav Güttner. Dodal, že lyžařka sice měla přilbu, ale neměla chránič páteře, který by jí v tomto případě mohl pomoci.

Záchranáři pak povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Zraněnou ženu umístili do vakuové matrace a nasadili jí krční límec. Transportována pak byla letecky do nemocnice v Ústí nad Labem.

Tam zjistili, že žena má naštěstí pouze naražená záda. Po ošetření byla propuštěna domů.

„Sjezdové trati na Bouřňáku i jinde v Krušných horách jsou nyní zledovatělé a vydají-li se na ně lyžaři, kteří přecení síly, ohrožují zásadně své zdraví či dokonce život. Proto je nutné, aby nehazardovali,“ důrazně upozornil náčelník Güttner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám