Hlavní obsah

Syn ubil svou matku k smrti, dostal 17 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ženu, která mu dala život, o ten její připravil. Řeč je o jednatřicetiletém Janu Peprnovi z Blanska, který loni v polovině srpna opilý zmlátil svou matku tak brutálně, že žena o několik hodin později bez pomoci zemřela. Krajský soud v Brně za to muže v pátek potrestal za těžké ublížení na zdraví 17 lety vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Peprna tvrdil, že si na útok nepamatuje a verdikt přijal s kamennou tváří.

Článek

Soužití matky s jejím synem v jednom z bytů v Blansku nebylo rozhodně bezproblémové. Peprna nebyl žádné neviňátko, hodně pil, bral drogy a zkušenost měl i s násilím.

Aby měl na drogy, obíral údajně svou matku o peníze. Žena přesto při svém synovi stála, při jeho předchozím odsouzení za ublížení na zdraví dokonce apelovala na soud, aby synkovi udělil mírný trest, neboť je prý hodný a stará se o ni.

Svou „péči“ náležitě předvedl jedno srpnové odpoledne. Notně opilý se pustil do hádky se svou taktéž opilou matkou.

Nepamatuji si, že bych to udělal, ale pokud ano, tak tím největším trestem pro mě bude to, že už maminku nemám.
odsouzený

„Několikrát do ní strčil, až upadla na pohovku a na zem. Poté ji vícekrát udeřil pěstí do hlavy, na zemi pak do ní kopal. Napadená žena utrpěla mnohočetná poranění, měla zlomená žebra, která způsobila protržení plíce, zlomenou ruku a krvácela do mozku. To ve spojitosti s tukovou embolií vedlo k její smrti,“ prohlásil v odůvodnění verdiktu soudce Miloš Žďárský.

Zmlácenou a zkrvavenou matku nezdárný syn ponechal v bytě jejímu osudu a vyrazil do města, kde pak usnul ve křoví.

„Nikdy jsem na maminku nebyl zlý, pomáhal jsem jí. Nepamatuji si, že bych to udělal, ale pokud ano, tak tím největším trestem pro mě bude to, že už maminku nemám,“ zkoušel marně pohnout soud ke shovívavosti Peprna.

„Jeho maminka by si přála, aby byl lepším člověkem, a on se toho bude snažit dosáhnout, ať již bude kdekoli,“ apelovala na city i jeho obhájkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám