Hlavní obsah

Za loupežnou vraždu taxikáře vyměřil soud pachateli 17,5 roku za mřížemi

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na sedmnáct a půl roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Jakuba Chvátala (21) za loupežnou vraždu taxikáře, které se dopustil loni v červenci ve Žďáru nad Sázavou. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 14. prosince, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vše se událo 8. července 2010 ve večerních hodinách. Chvátal si tehdy, jako zákazník taxislužby, sedl na sedadlo za řidiče a nechal se odvézt do Polné, kde nechal taxikáře vozidlo zastavit a otvíracím nožem s čepelí dlouhou deset centimetrů jej začal zezadu bodat do krku. Nešťastníkovi se podařilo dostat ven z automobilu, kde jej obžalovaný ovšem dostihl a dál bodal především do hrudníku. Celkem mu takto zasadil čtrnáct bodných ran do různých částí těla, na které napadený na místě zemřel.

Poté jeho tělo naložil do vozidla taxislužby, odvezl do Hrbova na Jihlavsku, kde ho na břehu rybníka Gabčíkovo ukryl pod dřevem a trávou. Následně odjel do Žďáru nad Sázavou, kde automobil odstavil, prohledal a odcizil z něj peněženku s částkou nejméně tři tisíce korun a mobilní telefon v hodnotě 400 korun. Vůz tam uzamkl, z místa odešel a klíče zahodil.

U VS se Chvátal domáhal překvalifikování skutku na prostou vraždu. Popřel, že by měl v úmyslu taxikáře zavraždit. Prý nic neplánoval. Přiznal jen, že se s řidičem dostal do rvačky. Tvrdil zároveň, že nůž na něj vytáhl až venku mimo vozidlo.

Olomoucký vrchní soud však jeho argumenty neakceptoval. „Důkazy obžalovaného jednoznačně usvědčují. Nejsou žádné pochybnosti v jeho prospěch, a tak jsme odvolání zamítli jako nedůvodné,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám