Hlavní obsah

Nechala umřít svoji známou hlady, podle soudu to mohla být vražda

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ 47leté Jany Kučerové z Ostravy, která před dvěma lety nechala umřít svoji těžce nemocnou spolubydlící hlady na půdě, bude s největší pravděpodobností souzen jako trestný čin vraždy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Kučerová se hájí tím, že svoji spolubydlící dotáhla na půdu už mrtvou. Měla prý strach, že ji vystěhují z bytu.

Článek

Kauzou se od loňska zabývá Okresní soud v Ostravě pro podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Samosoudkyně ale nyní po výslechu ženy dospěla k názoru, že jde nejspíš o vraždu, a žádá o přeložení případu ke krajskému soudu. Ženě by tak hrozilo až patnáct let vězení.

V úterý o tom informoval mluvčí okresního soudu Alexandr Dadam. „Věc byla předložena Vrchnímu soudu v Olomouci k rozhodnutí o věcné příslušnosti. Samosoudce v jednání obžalované spatřuje trestný čin vraždy,“ sdělil Dadam.

Jana Kučerová je obžalovaná z toho, že svoji těžce nemocnou spolubydlící loni v únoru zatáhla na nevytápěnou půdu, a tam ji nechala bez pomoci zemřít hlady a žízní. Tělo bylo objeveno náhodou až po půl roce.

Není pravda, že jsem ji nechala umřít hlady. Umřela sama. Na půdu jsem ji zatáhla už mrtvou.
obžalovaná

Jak Novinky informovaly, žena u soudu již dříve řekla, že s obžalobou zcela nesouhlasí. „Není pravda, že jsem ji nechala umřít hlady. Umřela sama. Na půdu jsem ji zatáhla už mrtvou. Dodnes nedovedu pochopit, jak jsem to mohla udělat,“ řekla žena, která nyní žije jako bezdomovkyně.

Smrt své známé prý zatajila kvůli tomu, aby nemusela byt zemřelé ženy opustit. Obžaloba je ale přesvědčena, že Kučerová ženu na půdu zatáhla s vědomím, že tam nebude schopna zabezpečit své základní životní potřeby.

Složité prokazování úmyslu vraždit

„Položila ji na kamennou podlahu na jednu vrstvu pestrobarevné textilie oblečenou do roláku, kalhotek a ponožek. Přikryla ji dekou a bez dozoru další osoby ji ponechala po delší dobu,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Šárka Miketová. Žena pak umřela a její tělo objevil soused náhodou při úklidu za několik měsíců.

Podle žalobkyně bude u soudu velmi problematické prokázat úmysl ženy vraždit. I proto případ nejprve putoval k okresnímu a nikoliv ke krajskému soudu.

"Důkazní situace je limitovaná tím, že tělo se našlo v pokročilém stadiu rozkladu až po velmi dlouhé době. Bude na soudu, aby vyhodnotil, zda obžalovaná jednala úmyslně nebo z nedbalosti,“ řekla již dříve státní zástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám