Hlavní obsah

Kamery odhalují praktiky pražských kapsářů

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejní statistiky pražských kriminalistů za loňský rok ukazují, že se v metropoli loni meziročně snížil počet kapesních krádeží. Po pěti letech, kdy bylo v Praze spácháno více než devět tisíc kapesních krádeží ročně, se počet těchto činů snížil na necelých 7 500 skutků.

Článek

„Kriminalisté to přičítají především důslednému monitoringu a následné dokumentaci organizované trestné činnosti kapsářských gangů,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Od prosince roku 2009 do února 2010 pražští kriminalisté zadrželi a obvinili na 40 recidivistů, kteří byli vyšetřováni vazebně, anebo skončili za mřížemi v rámci řádného trestu.

Přesto se kapesní krádeže stále drží na druhém místě za krádežemi věcí z automobilů. „Na celkové kriminalitě se podílejí přibližně 10% a stejně jako v předchozích letech, bylo téměř 49% všech kapesních krádeží z České republiky spácháno v Praze,“ doplnila Miklíková.

Nejvíce kapesních krádeží je každoročně spácháno na území Prahy 1, 6 a 7, nejméně naopak v Praze 3, 8 a 9. „Pachatelé této trestné činnosti jsou v 67% recidivisté, osoby, pro něž jsou kapesní krádeže hlavním zdrojem obživy. V současné době se jedná z větší části o občany naší republiky,“ uzavřela Miklíková.

Významné procento z nich je závislé na drogách, jejich nejčastějšími oběťmi jsou cizí státní příslušníci, zejména turisté z Velké Británie, Německa a Slovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám