Hlavní obsah

Z útoku na místostarostu obvinili dva bratry, kteří mstili matku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třemešné

Žádná politika, ale obyčejná rodinná pomsta. To je výsledek policejního vyšetřování prosincového útoku na místostarostu Třemešné na Tachovsku Jaroslava Tomana (KSČM). Toho napadli dva místní mladíci a tyčí mu namlátili tak, že skončil v nemocnici s otřesem mozku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Obvinili jsme dva sourozence z ublížení na zdraví,“ potvrdil ve středu Právu šéf tachovských kriminalistů a vyšetřovatelů Jan Michalec.

Politik po incidentu v rozhovoru s Právem naznačil, že útok je dozvukem podzimních komunálních voleb.

„Nic takového se nepotvrdilo,“ řekl k tomu Michalec. Bratři chtěli jen pomstít svoji matku, kterou podle nich místostarosta veřejně pohanil, když ji v místní restauraci úmyslně polil pivem.

„Oba obvinění u výslechu litovali, že to došlo tak daleko,“ dodal policejní šéf. Pokud by útok souvisel s výkonem Tomanovy funkce, byli by mladíci trestně stíháni za násilí proti úřední osobě. V tom případě by jim hrozilo až šest let vězení, tedy dvojnásobný trest, než kterým jsou ohroženi nyní.

Zbitý Toman strávil v nemocnici několik dní. „Před půlnocí někdo zabouchal na dveře mého bytu. Otevřel jsem a na chodbě stáli dva kluci. Zeptal jsem se jich, co chtějí. V tom se na mne vrhli. Nejdřív jsem dostal klackem jednu přes hlavu a postupně schytal další údery. Pak se mnou ještě vyrazili dveře od sousedova bytu. Ten vyběhl stejně jako moje dcera s přítelem, které ten randál vzbudil,“ popisoval místostarosta dramatické chvilky.

Motivem byly volby, míní starosta

Podle jeho výpovědi byl z útočníků cítit alkohol. „Jinak by do toho takhle ani nešli. Já jsem je poznal, jsou to místní kluci. Jejich rodiče pracovali na obecním úřadě,“ pokračoval Toman.

Podle svých slov původně nechtěl incident nikde hlásit. „Když mě přestali mlátit, zůstali stát na schodech a čuměli jako trubky. Nechal jsem je prostě být. Myslel jsem si, že to nějak ustojím,“ řekl dále místostarosta.

Že napadení souviselo s volbami, pochopil Toman prý z řečí, kterými hoši i bití komentovali. Stejně jako on se k politickému motivu útoku zpočátku přikláněl i starosta obce Ladislav Kletečka (nez). „Osobně jsem přesvědčen, že šlo o odplatu za volbu starosty, při které pan Toman nepodpořil kandidáta z politického uskupení, za které šel do voleb. Při vyrovnané volbě svým rozhodujícím hlasem podpořil mne a to vyvolalo v druhém táboře zlou krev,“ prohlásil Kletečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám