Hlavní obsah

Policisté zadrželi velkopěstitele marihuany

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žatec

Pražští a středočeští policisté v úterý v odpoledních hodinách zadrželi celkem čtyři muže a dvě ženy, kteří měli ve velkém pěstovat marihuanu a prodávat ji v Praze. Pěti z nich nyní hrozí za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami v organizované skupině osm až dvanáct let vězení.

Článek

V počátcích případ kriminalisté prošetřovali jako podezření z držení dětské pornografie. To se sice nepotvrdilo, ale přivedlo je na stopu této skupiny. „Sledovali jsme je celkem půl roku. Je zajímavé, že i když nebyli v minulosti trestně stíháni, počínali si velmi profesionálně a obezřetně. Výnosy z prodeje drog prali přes své firmy, vystupovali jako obchodníci. Jedná se o české občany,“ řekl kriminalista, který se na řešení případu podílel.

S využitím operativní techniky policisté také zjistili, kde se pěstírna nachází. Bylo to přímo v centru severočeského města Žatec. Několikapatrová budova měla zabedněná okna a působila nenápadně, mimo jiné ji však prozradil velký odběr elektrické energie.

Zařízení za milión

Zadržení také disponovali nápadně velkými finančními částkami, policisté proti nim shromáždili i další důkazy. Drogu neprodávali sami, měli svoji síť distributorů. „Pro pěstování marihuany používali nejmodernější techniku, vybavení pěstírny má hodnotu odhadem jeden milión korun,“ sdělil dále kriminalista.

Během úterního odpoledne policisté zajistili při sedmi domovních prohlídkách celkem 1721 rostlin marihuany, velké množství palic této rostliny a celkem 34 svazků sušených rostlin. Celkovou hodnotu zabavených drog nyní zkoumá Kriminalistický ústav, který také zjišťuje obsah účinné látky THC v nich. Dále policisté zajistili přibližně jeden milión korun v hotovosti, bankovní účty, dům v hodnotě 3,5 miliónu, který si skupina pořídila, automobil BMW, počítače a mobilní telefony.

Na akci se podílelo zhruba 100 kriminalistů a policistů z Prahy a středních Čech, útvary Národní protidrogové centrály, Vojenská policie a státní zastupitelství. Akce podle vyjádření policistů dále pokračuje, dá se tedy předpokládat, že počet zatčených není konečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám