Hlavní obsah

Žena bez domova zabíjela a ani o tom nevěděla

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Tichá, vyplašená, skoro nemluvná. Tak vystupovala u krajského soudu v Brně 37letá Irena Lečková. Žena bez práce, bez vzdělání, nejméně už pět let vyznavačka toulavého života v ulicích města a milovnice alkoholu, o kterém sama tvrdí, že na něm není závislá.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Za vraždu bezdomovce poslal soud tulačku Irenu Lečkovou na deset let za mříže

Článek

Skutečnost, že v době, kdy zřejmě bez úmyslu zavraždila jiného bezdomovce loni v září, a přitom měla v krvi podle znalců 4,13 až 5,28 promile alkoholu, však svědčí o něčem jiném. Jen člověk zvyklý hojně pít, totiž může takovou dávku přežít. Pro střídmé konzumenty je smrtelná hranice už čtyři promile.

Opilost obviněné jako polehčující okolnost nepomohla. Za vraždu dostala deset let ve věznici s ostrahou.

Začalo to pitkou s bývalým druhem

Bezdomovce Jiřího Pikolu, se kterým dříve jako družka žila, potkala u brněnského autobusového nádraží loni na podzim po dlouhé době. „Koupil krabicové víno, a to jsme spolu vypili. Byly toho asi čtyři litry. Normálně jsme se bavili. Pak jsme si koupili ještě burčák. Toho bylo litr a půl,“ vypověděla o podzimním alkoholovém dýchánku žena.

Zhruba kolem šesté večer, ještě než se začalo stmívat, spolu odešli i s nedopitou lahví do zrušeného novinového stánku. Ve vybydlené boudě u autobusového nádraží, seděli na matracích na zemi a byla už skoro tma, když si na popíjení zapálili čajovou svíčku. Sporé světlo pak nabídlo Iloně, která se po vyčurání vracela zpět do přístřešku obrázek, který se jí vůbec nelíbil.

Hrabal se jí v tašce, tak zaútočila

Vousatý kamarád se jí hrabal v její igelitové tašce. Ve zlosti nad drzostí vzala malý kuchyňský nožík se zubatou čepelí na rozkrajování pečiva a několikrát se jím ohnala. Celkem banální útok, při kterém nejprve zranila druha pouze lehce na ruce, měl fatální zakončení. Dalším zasažený místem se totiž stala mužova krční tepna.

„Padl na zem a chrčel. Vůbec jsem nevěděla, co se s ním stalo,“ vypověděla žena. Tělo, ze kterého rychle vyprchal život, zakryla hadry a odešla hledat dalšího kamaráda bezdomovce, se kterým žije v současnosti. O tom, co se stalo, mu ale neřekla nic. Nebo si to alespoň nepamatuje. I on totiž podle svědecké výpovědi osudný den vypil hodně vína a moc z toho dne neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám