Hlavní obsah

Soud osvobodil muže obviněného z postřelení lidí v centru Prahy

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud v pondělí zprostil obžaloby z postřelení dvojice Rusů v pražské Pařížské ulici Arména Artura Amirchanjana. Ten čelil obvinění z pokusu o vraždu, maření výkonu úředního rozhodnutí a nedovoleného ozbrojování.

Článek

Senát Vrchního soudu tak dospěl k odlišnému názoru, než jaký vynesl pražský městský soud, jenž loni v září Amirchanjanovi uložil vězení na 13,5 roku. Pondělní rozsudek je pravomocný, možné je už pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Na rohu ulic Pařížská a Kostečná v Praze se střílelo odpoledne 8. března 2008. Cílem střelby se stala trojice Rusů. Incident měl prý pravděpodobně souvislost s vymáháním výpalného mezi zločineckými skupinami ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Podle obžaloby zaútočil Amirchanjan, který nejprve vypálil nejméně dvě rány na dvaatřicetiletého muže a prostřelil mu levé předloktí. Poté podle spisu přinejmenším dvakrát vystřelil na třiačtyřicetiletého muže, kterého však nezasáhl. Třetímu, pětadvacetiletému muži podle žalobců způsobil střelbou tříštivou zlomeninu stehenní kosti a průstřel levého i pravého bérce.

Amirchanjan svou vinu popírá. Tvrdí, že v době střelby vůbec nebyl v České republice,  Obvodní soud pro Prahu 5 ho totiž v červnu 2004 potrestal za loupež vyhoštěním na dobu deseti let.

Po střelbě muž zmizel a policie proti němu vedla trestní řízení jako proti uprchlému. Na základě mezinárodního zatykače byl nakonec loni v únoru zadržen na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám