Hlavní obsah

Dodávku na přejezdu smetl vlak, na vině je ale tentokrát zřejmě strojvedoucí

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Statistiku střetů vlaku s auty na přejezdech rozšířil ve středu dopoledne před půl jedenáctou řidič dodávky značky Daewoo, když v Brně-Starém Lískovci vjel do cesty rozjetému motorovému vlaku od Jihlavy. Podle záchranářů utrpěl těžká zranění. Na přejezdu byla podle vyšetřování nehody vypnutá výstražná světla.

Foto: Jan Trojan, Právo

Hasiči museli uřezávat větve vzrostlých třešní, aby mohli vrak dodávky odtáhnout z kolejiště.

Článek

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala vyšetřování ukázalo, že na přejezdu byla světla vypnutá. "Na trati byl z tohoto důvodu zaveden zvláštní režim a vlaky musely jezdit přes přejezd dle daných pokynů a rozhledových poměrů," uvedl Drápal s tím, že příčina nehody je pravděpodobně na straně železnice.

"Na přejezdu se dělala údržba jeho zabezpečení. Proto byla světla vypnuta. Strojvedoucí měl této situaci přizpůsobit svoji jízdu. Vina bude tedy asi na straně železnice," upřesnil Drápal s tím, že strojvedoucímu se podařilo vlak zastavit až 174 metrů za přejezdem.

„Auto vlak tlačil asi 200 metrů. Naštěstí jsme nemuseli řidiče vystříhávat nůžkami, dveře zdemolovaného vraku šlo otevřít. Muže jsme uložili na vakuová nosítka, nasadili krční límec a pak ho zdravotníci naložili do sanitky,“ sdělil Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám