Hlavní obsah

Vrah za ubití vlastního bratra dostal u soudu 15 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Za vraždu svého staršího bratra dostal v pátek Radovan Mrlina u Krajského soudu v Ostravě trest ve výši 15 let. Mrlina se už ve středu při prvním líčení k vraždě přiznal. Na svého sourozence v polovině června po konzumaci alkoholu zaútočil kopanci, pěstmi a nohou od stolu na ubytovně, kde oba nezaměstnaní bydleli. Muž později zemřel na vnitřní krvácení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radovan Mrlina z Ostravy se u soudu zodpovídá z vraždy vlastního bratra.

Článek

Obžalovanému hrozil trest od 15 do 20 let, případně i trest výjimečný. Vzhledem k řadě polehčujících okolností mu ostravský krajský soud nakonec vyměřil trest na spodní hranici sazby.

„Přihlédli jsme k malicherné příčině a k brutalitě útoku, ale také k tomu, že se obžalovaný policistům hned doznal a svého jednání lituje,“ řekl soudce Miloslav Studnička a především poukázal na bezúhonnost obžalovaného.

Ten se okamžitě vzdal práva na odvolání, stejně jako žalobkyně, rozsudek je tedy pravomocný.

„Navrhovala jsem trest na spodní hranici, takže nemám žádné námitky. Obžalovaný svého činu litoval a spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení. Hlavní roli v události sehrál alkohol,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Vražda v alkoholovém opojení

„Já jsem vypil asi šest piv a také vodku. Brácha pocucával víno. Potom chtěl zapnout televizi, já jsem ale řekl, že ráno vstávám. Dal jsem mu facku, potom jsem mu dal i pěstí a vyčetl jsem mu, že nebyl schopen přijít matce ani na pohřeb. Pak už jsme se začali spolu bít. Už se nepamatuji, kolikrát jsem ho kopl. V protokolu od policie je sice napsáno, že padesátkrát, ale určitě to nebylo tolik,“ řekl Mrlina ve středu u soudu. [celá zpráva]

Později vzal uvolněnou nohu od stolu a v útoku pokračoval. „Praštil jsem ho pětkrát přes hrudník. Pak jsem se pořádně napil vodky a šel jsem spát,“ dodal Mrlina.

Na středeční dotaz soudce, proč při útoku na svého bratra použil tolik násilí, Mrlina odpověděl: „Na to vám vůbec nedokážu odpovědět.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám