Hlavní obsah

Česko vydalo ukrajinského mafiána za 18 let starou vraždu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bělovlasý pán budí na první pohled dojem slušného člověka. Jenže jeho po zuby ozbrojený policejní doprovod dává tušit, že jde o zločince velkého kalibru. Šéf ukrajinské zločinecké brigády Valerij Prytoka se ve čtvrtek u plzeňského krajského soudu dozvěděl, že bude vydán zpět do domovské země za 18 let starou vraždu.

Soud vydal Ukrajině mafiánského bosse za 18 let starou vražduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Osmačtyřicetiletého Ukrajince, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, zadržela česká policie loni v listopadu. Soud nyní vyhověl žádosti ukrajinské generální prokuratury, která si na Prytoku delší dobu brousila zuby.

„Předání ukrajinským justičním orgánům se povoluje s odkladem do doby, než bude pravomocně skončeno trestní řízení, které je proti dotyčnému vedeno v České republice,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Zítková. Podle ní byly všechny podmínky pro vydání splněny.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Šéf ukrajinské zločinecké brigády Valerij Prytoka u soudu

Proces provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Mafiána k soudu přivedli zakuklenci se samopaly a během líčení mu raději nechali pouta. Cizince hledali policisté po celém světě téměř 20 let. Klec spadla loni 17. listopadu, kdy ho v Březové na Sokolovsku zadrželi detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Býval to policista

Prytoka pracoval v minulosti na Ukrajině jako policista. A právě z jeho služební zbraně měl být v roce 1992 šesti kulkami zastřelen muž jménem Aliev Khaliga, jehož tělo bylo pak nalezeno v propouštěcím kanálu v Doněcké oblasti. Poté Prytoka ze země uprchl a skrýval se nejprve v Maďarsku a poté v Česku.

Tady podle zjištění detektivů žil 15 let, a to pod falešnou identitou jako Olexandr Kondratov. Na toto jméno mu byl dokonce přiznán politický azyl. Místa pobytu střídal. Nejčastěji se ale zdržoval v Praze a na Karlovarsku.

Ve svém úkrytu měl schované i zbraně. „Při zadržení měl u sebe samopal,“ upřesnila Věra Čechová z Krajského státního zastupitelství v Plzni. Jako Kondratov byl také v České republice soudně trestán za vydírání a nedovolené ozbrojování. Kvůli podezření, že mohl spáchat další závažnou trestnou činnost i v Česku, zřídili policisté i zvláštní telefonní linku pro případná svědectví.

Jak Čechová uvedla, ukrajinská strana zaručila, že stíháním Prytoky nejsou sledovány žádné politické cíle. „Bude mu zaručeno právo na spravedlivý proces a máme slib, že mu nehrozí žádné nelidské zacházení,“ dodala Čechová.

„Nechci se k tomu vyjadřovat. Jen chci říci, že nesouhlasím se svým vydáním na Ukrajinu,“ řekl u soudu Prytoka. Jeho advokát Jan Červenka k tomu doplnil, že celé to řízení údajně manipulují určité vlivné osoby, kvůli kterým se Prytoka cítí být ohrožen na životě. Konkrétní však být nechtěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám