Hlavní obsah

Na silvestrovskou noc dostal brněnský orloj návlek, opilci si ho užívali

Právo, Novinky, Petr Nový, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská radnice se před Silvestrem rozhodla pořídit speciální nafukovací návlek z nehořlavého materiálu, a chránit tak před opilými vandaly ve městě diskutovaný orloj. Volba se ukázala jako správná, protože pro silvestrovské opilce byl ochranný tampon na orloji velkým lákadlem.

Článek

Na video se podařilo zachytit půlnoční bujaré oslavy, při kterých se stal orloj terčem opilých oslavenců. Podle informací radnice a policie nevznikly na zařízení žádné škody, ochranný obal se tak osvědčil.

Ojedinělé dílo z černého kamene, které je složitým sochařským a také mechanickým unikátem, vyvolalo už v době vzniku řadu rozporuplných diskusí. Orloj se stal během pár měsíců novým symbolem Brna, a proto není divu, že se jej město rozhodlo ochránit.

Na vyhřívanou sochu byl ušit nafukovací obal. Tvůrci pro časostroj vytvořili vak, který okamžitě Brňané přirovnávali k prezervativu či tamponu a během silvestrovské noci se dokonce u něj mnoho lidí fotografovalo.

Ti, kteří si obal pletli s nafukovacím hradem, když předtím odstranili plotové zábrany, byli strážníky či policisty bez milosti vykázáni. Výroba vaku, kterou si zadaly Technické sítě Brno, přišla na 46 tisíc korun. Jeho navlečení a stažení z homole časostroje zabralo zhruba celkem tři hodiny času pro šest zaměstnanců technických sítí s montážní plošinou. Obal bude používán opakovaně.

Výroba 24 tun vážícího a šest metrů vysokého sochařského díla přišla město – tedy daňové poplatníky – na 12 miliónů korun, dalších 700 000 stojí navíc roční údržba, mezi kterou patří i vytápění orloje, jenž ukazuje vypouštěním skleněné kuličky poledne podle brněnské tradice už v 11 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám