Hlavní obsah

Hasiči loni sundávali prstýnky, pouta a vystříhávali muže nabodnutého na plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenom požáry či závažné dopravní nehody, opakované povodně nebo vyprošťování z nepřístupných míst museli letos řešit čeští hasiči.

Článek

Ve Vrchlabí třeba v únoru pomáhali šestnáctiletému chlapci se sundáním prstýnku z nateklého prstu. Hochovi přitom nepomohla ani návštěva nemocnice, kde prsten z chirurgické oceli nedokázali z jeho ruky odstranit. Hasiči ale našli originální způsob: nejprve dali mezi prst a prsten část PET láhve a pilníkem na řetězovou pilu pak ocelový kroužek bez jediného škrábnutí odstranili.

V březnu zase museli v Hradci Králové dobrovolně navštívit celu předběžného zadržení, kde se jednomu vězni po pádu zasekla pouta tak nešťastně, až mu jedna ruka nebezpečně otekla. Vše vyřešily pákové kleště, kterými hasiči pouta rozstřihli.

Kolegové z Karviné mají zase letité zkušenosti s jinou neobvyklou činností – sundáváním lidí z plotu. Před třemi lety takto pomohli šestiletému chlapci, který se nabodl na plot rukou.

Letos v listopadu si zase nešťastně zapíchl část oplocení do svého stehna dospělý muž. Než hasiči dorazili, podpírali jej kolemjdoucí a zdravotníci s nosítky. Nakonec pomohly hydraulické nůžky používané především při vyprošťování lidí z nabouraných aut, kterými hasiči muže z plotu doslova vystříhali.

Nebezpečný balíček byla plena

Úsměvně skončil listopadový zásah hasičů z Frymburku, které přivolali kvůli podezřelému balíčku k jednomu penziónu u obce Lipno nad Vltavou. Z balíku se linul nevábný zápach, načež hasiči zjistili, že v něm byla ukryta použitá dětská plena.

O tom, že není radno ze zlosti kopat do plastového kontejneru na skleněné odpadky, se v říjnu přesvědčil mladík z Jilemnice. Noha mu totiž v popelnici uvízla a pomohlo mu až hasičské páčidlo a rozpínací hydraulické zařízení. Po vyproštění pak na výtržníka čekala policie.

Hlásiči požáru jsou i kočky a psi

Domácí mazlíčci jsou často jediným blízkým pro starší či osamělé lidi. Mají ale i jinou významnou funkci – dokážou stejně jako požární hlásiče varovat před ohněm. Hned dvakrát se o tom během jediného únorového týdne mohli přesvědčit hasiči z Moravskoslezského kraje.

Nejprve v Žermanicích na Frýdeckomístecku, kde v jednom rodinném domě začalo hořet v pokoji od vznícených sazí z komína, vzbudil spící osazenstvo pes, který začal mohutně štěkat, a navíc škrábat na dveře do ložnice. Celou rodinu tím zachránil.

Podruhé zase v Krnově vzbudily majitelku domu její čtyři kočky, které ji začaly olizovat a mňoukat. Žena pak zjistila, že jí hoří koupelna.

Přistál na střeše

Neobvyklé místo pro přistání svého větroně si vybral v červenci pilot z Liberce. Zřejmě nezvládl řízení a skončil na střeše jedné soukromé firmy v liberecké čtvrti Františkov. Z větroně ale nemohl vylézt, protože v kabině musel udržovat křehkou rovnováhu, aby ze střechy nespadl. Přivolaní hasiči proto stroj zajistili a pomohli pilotovi ven.

Ovšem nejen lidi, ale i zvířata potřebují často od hasičů pomoc. Přesně to se stalo jednomu teleti v Rudné pod Pradědem na Bruntálsku, které zhruba na dva či tři dny uvízlo v červnu v hluboké studni, než jeho bučení uslyšela jedna kolemjdoucí. Za čtyřicetikilovým zvířetem se pak musel spustit do třímetrové hloubky jeden z hasičských specialistů-lezců, který na tele upevnil evakuační postroj, a nezraněné zvíře pak jeho kolegové vytáhli ven. Odvděčilo se jim několikaminutovým olizováním rukou.

Lezečtí experti z řad hasičů, tentokrát z Libereckého kraje, řešili i další neobvyklou událost. Na jedné skále v lokalitě Nové Zákupy uvízli mladík s dívkou, přičemž děvčeti se zamotaly dlouhé vlasy do horolezecké karabiny. Jeden z hasičů pak oběma pomohl slanit na zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám