Hlavní obsah

Trest za napadení Romů v Havířově nepadl, musí počkat na jiný soud

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Očekávaný rozsudek nad skupinou extremistů, kteří předloni 8. listopadu brutálně zaútočili v Havířově na několik Romů, z nichž jeden z nich útok málem nepřežil a má ochrnutou ruku, v pátek překvapivě nepadl u Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí mladistvého obžalovaného do soudní síně.

Článek

Těsně před tím než soudkyně chtěla vynést verdikt, dostala na stůl informaci o tom, že nejmladší z obžalovaných byl o den dříve jiným soudem odsouzen za útok na policistu při návratu z fotbalového utkání. Proto se musí počkat na to, až čtvrteční verdikt Okresního soudu nabyde právní moci, což bude trvat minimálně do února.

Dostane souhrnný trest

„Na poslední chvíli jsem se dozvěděla, že mladistvý obžalovaný byl ve čtvrtek odsouzen k podmíněnému trestu u okresního soudu,“ řekla soudkyně Lenka Čechová s tím, že podle trestního řádu je nutné počkat na nabytí právní moci a pak vynést souhrnný trest.

Mladík byl odsouzen spolu s dalším mladistvým kvůli tomu, že při návratu z fotbalového utkání zkopal ve vlaku policistu. „Kopal ho do břicha a do žeber. Za to dostal 22 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky,“ dodala soudkyně. V současné době je mladík navíc ve vazbě kvůli podezření z loupeže.

Nikomu z útočníků jsem neviděl do tváře. Všichni měli na sobě kukly.
napadený mladík

Útok na Romy se odehrál předloni 8. listopadu. Skupina skinheadů si v Havířově vyhlédla dva mladé romské chlapce, které začala fyzicky napadat. Jeden z mladíků utekl, druhý byl těžce zraněn. Útočníci pak odjeli do jiné části města, kde napadli další dva Romy. Oběma se ale podařilo utéct.

Obžalovaní Karel Takáč, Michal Šebela, Libor Maceček, Martin Šebest, Josef Navrátil, Milan Kasl, Vlastislav Burda a osmý, jehož jméno nelze kvůli nízkému věku zveřejnit a který je jako jediný ve vazbě, před spácháním útoku sympatizovali s neonacistickým hnutím, účastnili se ultrapravicových demonstrací a někteří z nich jsou policii známí i jako fotbaloví výtržníci.

Znovu se učil mluvit

Sedmnáctiletý Rom, který přežil jen díky včasnému zákroku lékařů, utrpěl při útoku početného gangu násilníků závažné poranění mozku. K soudu sice už dorazil po svých, nicméně hovořil jen s velkými obtížemi.

"Nikomu z útočníků jsem neviděl do tváře. Všichni měli na sobě kukly,“ řekl mladý muž novinářům před vstupem do soudní síně. Hlavního líčení se veřejnost nemohla účastnit, protože jeden z obžalovaných nebyl v době spáchání činu plnoletý. Veřejné bude až vyhlášení rozsudku.

Jak mě zbili, nemohl jsem se vůbec postavit. Měsíc jsem nemohl vůbec mluvit, pak jsem se to musel znovu učit.
napadený mladík

Podle slov napadeného Roma šlo o velmi brutální útok, proti kterému se nedalo bránit. „Jak mě zbili, nemohl jsem se vůbec postavit. Měsíc jsem nemohl vůbec mluvit, pak jsem se to musel znovu učit,“ dodal muž.

Policie případ nejprve kvalifikovala jako pouhé ublížení na zdraví, teprve Vrchní soud v Olomouci později dospěl k názoru, že v úvahu přichází mnohem přísnější právní kvalifikace, a tak se osm mladých mužů nakonec u Krajského soudu v Ostravě zodpovídá z pokusu o rasově motivovanou vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám