Hlavní obsah

Mladík vysoudil za pracovní úraz 1,7 miliónu a doživotní rentu

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Odškodné za snížení společenského uplatnění ve výši 1 713 400 korun vysoudil v pátek u Okresního soudu v Ostravě pětadvacetiletý Patrik Kohut za pracovní úraz, který se mu stal před třemi lety na stavbě. Kromě toho mu musí bývalý zaměstnavatel platit doživotně rentu ve výši 4 097 korun měsíčně. Mladík utrpěl vážné zranění mozku, kvůli kterému je nyní v invalidním důchodu a trpí výpadky krátkodobé paměti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Patrik Kohut (vlevo) vysoudil odškodné 1,7 miliónu korun za vážný pracovní úraz. Na snímku se svým advokátem Ivo Jahelkou.

Článek

Patrik Kohut byl zaměstnán ve zkušební době u ostravské firmy, která prováděla opravy domů. Ve chvíli, kdy seskočil z lešení, na kterém pracoval, o patro níže, se s ním konstrukce propadla a spadl z výšky šesti metrů přímo na hlavu.

„Byl jsem tři měsíce v kómatu a mám za sebou tři operace mozku. Mám nepohyblivou nohu a výpadky krátkodobé paměti,“ řekl novinářům Patrik Kohut. Dodal, že jeho bývalý zaměstnavatel mu dosud nevyplatil ani korunu, protože odpovědnost za úraz odmítá. „Řekli mi, že si za to můžu sám, protože jsem neměl na lešení skákat,“ řekl muž, který je nyní v invalidním důchodu, pobírá pouhé 4,5 tisíce měsíčně a jen díky podpoře své matky neskončil na ulici.

Podnikatel Radim Žurek, kterého Patrik Kohut zažaloval, se k rozsudku odmítl vyjádřit. Před vyhlášením verdiktu se ale hájil tím, že za zranění nemůže, protože lešení stavěla jiná firma. Podle advokáta Ivo Jahelky, který Kohuta zastupuje, je ale tento argument právně irelevantní. „Zaměstnavatel nese odpovědnost za pracovní úrazy svých zaměstnanců. Koneckonců je od toho pojištěn, takže ho to nemusí stát ani korunu,“ řekl Jahelka.

Za zranění může špatné lešení, ne lehkomyslnost

Soudce se rozhodl zraněnému dělníkovi vyměřit čtyřnásobek základní sazby za snížení společenského uplatnění. „U soudu bylo prokázáno, že žalobce spadl z lešení nikoliv proto, že by si počínal výrazně lehkomyslně, ale proto, že bylo špatně postaveno. Koneckonců za to byl v trestním řízení již odsouzen ten, který za stavbu lešení odpovídal,“ řekl soudce Jiří Šopek.

Rozsudek zatím není pravomocný, podnikatel si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám