Hlavní obsah

Pozorovali Klause puškohledem, ale trestu uniknou

Právo, Miloslav Hradil

Policie zastavila trestní stíhání dvou devatenáctiletých mladíků, kteří v červnu při návštěvě Václava Klause v Olomouci vylezli na střechu domu na Horním náměstí se vzduchovkou opatřenou puškohledem, aby se na prezidenta mohli podívat z výšky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco jeden z nich pozoroval Klause, druhý si se zbraní na střeše hrál a mířil s ní kolem sebe „V průběhu vyšetřování nebylo prokázáno, že by měli v úmyslu ze zbraně střílet, nebo poškodit prezidenta,“ řekla Právu v pátek olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Podle ní chtěli mladíci využít jen optiku, protože neměli dalekohled. Navíc ze zbraně podle pozdější expertízy ani nešlo střílet.

Mladíci hazardovali se svým životem, když se vzduchovkou na střechu vylezli. Policejní ostřelovači si jich totiž podle informací Práva okamžitě všimli, ale naštěstí pro oba mladíky vyhodnotili situaci tak, že zvědavci nejsou pro prezidenta žádným nebezpečím.

„Pokud by to bylo vyhodnoceno jinak, ostřelovači by museli zakročit,“ naznačil Právu důvěryhodný policejní zdroj.

Podle člena speciálního policejního Útvaru pro ochranu prezidenta, sám Klaus nebyl v ohrožení ani na minutu. „Ze způsobu chování mladíků bylo vyhodnoceno, že nejsou nebezpeční, a zaplaťpánbůh za to. Riziko totiž bylo pouze směrem k těm mladíkům,“ řekl již v červnu policista. Případ policie šetřila pro podezření z trestného činu výtržnictví, za který by mladíkům hrozilo až dvouleté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám