Hlavní obsah

Myslivec na Táborsku ukončil trápení zraněného jelena, teď jej viní z pytláctví

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálší

O krutosti a pojímání zákona se přesvědčuje předseda mysliveckého sdružení v Zálší u Soběslavi na Táborsku Marek Klouda. Když viděl letos 28. září ve svém revíru zraněného jelena, ukončil mu kulkou trápení. Nyní ho vyšetřuje policie pro podezření z trestného činu pytláctví, protože neměl na čtrnácteráka přesně v ten moment povolení k lovu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Bylo naprosto zřejmé, že je zraněný, napadal na přední běh. Vím, že jsem měl mít povolení, a myslel jsem na to, ale nechat ho v přírodě by znamenalo nechat ho trpět,“ řekl Právu Klouda.

„O události jsem sepsal zprávu, dal ji hospodáři a ten ji zase předal na státní správu. O vyšetřování, které mi přijde v tomto případě nesmyslné, se dozvídám až z médií,“ konstatoval Klouda, podle něhož v případě jelena postupoval jako u kterékoliv ulovené zvěře. „To znamená, že jsme maso jako myslivecké sdružení prodali,“ uvedl.

Podle něho by jen špatný myslivec nechal zraněné zvíře kulhat po lese a trpět. „Pokud budu obviněný byť jen z přestupku, budu se samozřejmě bránit. Nejsem právník, ale vím, že se buď v těchto případech musí vyhláška zákona o myslivosti změnit, nebo by měli být úředníci potažmo policisté benevolentnější při jejím výkladu,“ je přesvědčený Klouda.

Vyhláška je omezující

Případ pobouřil i další myslivce, protože řízený lov tzv. zraněných, sanitárních kusů trofejové zvěře je už dlouho omezuje. „Samozřejmě že je to chyba myslivce, který neměl povolení od vyššího orgánu. Na druhé straně je však v téhle věci vyhláška zákona o myslivosti značně omezující. Myslivec, který se podle ní chová, musí nechat zraněné zvíře trpět v lese i třeba týden, než se vyřídí povolení k mimořádnému lovu, a to rozhodně není správné,“ řekl Josef Netrefa, předseda Mysliveckého sdružení v Jílovicích na Českobudějovicku.

Případem se zabýval úsek státní správy myslivosti soběslavského úřadu, který jej podstoupil státnímu zastupitelství v Táboře, a to jej předalo policistům. „Mohu potvrdit, že případ vyšetřujeme jako podezření z trestného činu pytláctví,“ sdělila mluvčí táborské policie Lenka Kozoňová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám