Hlavní obsah

Policie naměřila sedmnáctileté dívce 3,75 promile alkoholu

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté při rozsáhlé kontrole na přelomu srpna a září přistihla 290 opilých dětí a mladistvých. Nejhůře na tom bylo sedmnáctiletá dívka z Kladenska, které naměřili 3,75 promile alkoholu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Naměřené množství alkoholu přitom pro člověka vážícího asi 55 kilogramů odpovídá zhruba půl litru vypitého tvrdého alkoholu nebo zhruba 10 půllitrům desetistupňového piva.

Kontrola probíhala ve všech 14 krajích, zkontrolováno bylo 8681 osob. Policisté procházeli restaurace, herny a bary.

Podle náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka se kontroly budou opakovat častěji. Policie v prvním pololetí letošního roku zaznamenala oproti loňsku nárůst počtu přestupků co se alkoholu a toxikomanie týče o 1158 na 10 836 případů.

Podle nedávné evropské studie navíc 16letí Češi pijí nejvíc v Evropě. V posledním roce bylo podle studie opilých 48 procent šestnáctiletých Čechů,  evropský průměr je 39 procent.

"Cílem kontrol je vyslat společnosti signál, že nadměrná konzumace alkoholu u mladých lidí je u nás nesmírně tolerovaným jevem. Dvě třetiny českých dětí požijí alkohol ještě před 13. rokem věku," uvedl Jindřich Vobořil, ředitel sekce protidrogové politiky úřadu vlády, který se na přípravě policejních kontrol podílel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám