Hlavní obsah

Svědek proti Krejčířovi dostal rok navíc za pohrdání soudem

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní svědek proti uprchlému miliardáři Radovanu Krejčířovi a dlouholetý informátor policie a tajných služeb, libanonský podnikatel Tarek Bechara, dostal tento týden u Okresního soudu v Českých Budějovicích další rok trestu navíc.

Článek

K pěti letům za stamiliónové daňové podvody mu senát přidal dvanáct měsíců vězení za pohrdání soudem. Bechara totiž opakovaně nechodil právě na líčení týkající se jeho podvodných machinací.

Soud mu v úterý uložil tzv. souhrnný trest za oba případy ve výši šesti let, kromě toho má Bechara příštích pět let zakázáno podnikat v obchodu a působit ve statutárních orgánech jakýchkoliv firem.

Právu to potvrdil Becharův advokát Martin Klimo s tím, že si vzal lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolá.

„Vzhledem k tomu, že můj klient už má zhruba čtyři roky odsezené, bude moci požádat o podmínečné propuštění na svobodu,“ poznamenal Klimo.

Bechara byl zatčen v prosinci

Bechara byl zatčen letos v zimě na základě mezinárodního zatykače, který na něj vydala soudkyně Soňa Fišerová začátkem prosince právě kvůli jeho častým absencím u líčení souvisejícího s rozsáhlými podvody.

Bechara je přitom zároveň hlavním svědkem proti uprchlému miliardáři Radovanovi Krejčířovi v kauze tunelování společnosti Technology Leasing, která leží u pražského městského soudu.

Libanonský podnikatel proti Krejčířovi coby jeho někdejší blízký spolupracovník svědčil i v případě únosu podnikatele Jakuba Konečného z roku 2002. Zároveň je však Bechara podezřelý i z podílu na únosu a smrti Krejčířova otce Lamberta, jehož tělo se dodnes nenašlo.

Bechara čelil žalobám z podvodů také na Slovensku, jehož má občanství. Loni na jaře ho bratislavský krajský soud definitivně osvobodil z obžaloby ze zhruba dvoumiliónového podvodu, jehož se prý dopustil na firmě Petina International, slovenské společnosti obchodující se zbraněmi.

Jiný bratislavský soud začátkem loňského února zmírnil Becharovi za další trestný čin majetkového charakteru původně tříletý trest vězení na dvouletý s podmínečným odkladem na 2,5 roku. Becharovo odvolání proti rozsudku se bude projednávat v lednu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám