Hlavní obsah

Za kuplířství a obchod s lidmi dostaly hlavy gangu devět let

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Krajský soud v Českých Budějovicích vyřkl ve čtvrtek rozsudky nad sedmnácti členy gangu, který organizoval prostituci na trase Vimperk–Strážný a vozil dívky i do Norska a Dánska. Nejvyšší trest devět let dostali jeho šéfové Koloman Mižigár a Pavel Horvát, naopak někteří vyvázli s podmínečnými tresty.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Koloman Mižigár půjde za kuplířství a obchodování s lidmi do vězení na devět let.

Článek

Policie vyšetřovala případ už od léta roku 2006 a dvacetistránkový výrok rozsudku senátu četl předseda Daniel Prouza téměř hodinu.

„Pavel Horvát ještě se dvěma dalšími muži zastoupil na ulici před restaurací v Přerově cestu slečně Lucii, jeden z mužů ji chytil za rameno a donutili ji, aby nastoupila do auta škoda a všichni společně ji převezli do bytu v Přerově. Tam Horváth dívce aplikoval drogu v nezjištěném množství, v jednom případě se jednalo o pervitin. Následně ji i přes její fyzický a verbální odpor donutil několikrát k pohlavnímu styku. Druhý den jí na benzínové stanici prodal za deset tisíc korun Kolomanu Mižigárovi, ačkoliv věděl, že jí bude nutit k prostituci,“ popsal jeden z více případů ve výroku rozsudku Prouza.

Muži z gangu i ženy většinou nutili dívky k prostituci pouze za stravu a bydlení. Některé z nich musely na ulici i v pokročilém stavu těhotenství, a to i když mrzlo. Podle obžaloby měla přitom například 33letá Hana K. obviněným za deset let vydělat na trase Vimperk – Strážný nejméně osmnáct milionů korun. Za osm měsíců v Norsku jim vydělala další tři milióny. Za Věru M. za necelé tři měsíce v Dánsku utržili 3,3 miliónu.

Mezi další ústřední postavy skupiny patřila podle soudu manželka Mižigára Věra, která by měla jí podle rozsudku do vězení na sedm a půl roku a také Josef Bledý, kterému vyměřil senát osm let.

Obhájci obžalovaných obsadili v soudní síni celou jednu lavici. Nespokojený s verdiktem byl například obhájce Niny Laciové František Pohanka. Nepravomocný rozsudek pro ni je tři roky za kuplířství. „Určitě se proti rozsudku odvoláme, trest je nepochybně příliš přísný,“ zdůraznil Pohanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám